Fonds voor ‘adellijk erfgoed in Friese kerken’

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft op zaterdag 17 maart 2012 een speciaal fonds opgericht waarmee het onderhoud aan het adellijke erfgoed in Friese kerken bekostigd kan worden. Een eerste schenking aan dit fonds is gedaan door de Stichting Praalgraf Menno baron van Coehoorn, ter grootte van € 70.000. Als tegenprestatie hiervoor neemt de Stichting Alde Fryske Tsjerken het volledige onderhoud van het praalgraf van Menno van Coehoorn op zich.

Het praalgraf van Menno baron van Coehoorn (1641-1704) bevindt zich in de kerk van Wijckel, waar de in Britsum geboren veldheer en vestingbouwer woonde op landgoed ‘Meerenstein’. Het praalgraf, dat eigendom is van de Protestantse Gemeente te Wijckel, werd in 2007 volledig gerestaureerd door de speciaal daarvoor opgerichte Stichting Praalgraf Menno baron Van Coehoorn. Nu de restauratie voltooid is, heeft de Stichting zich beraden op haar toekomst.  Besloten is de resterende middelen over te dragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken, met de verplichting tot het onderhoud van het praalgraf.

De Stichting Praalgraf heeft daarbij te kennen gegeven dat de overgedragen middelen moeten worden besteed “in de geest” van haar doelstelling. In goed gezamenlijk overleg is besloten om hier binnen de Stichting Alde Fryske Tsjerken een speciaal fonds voor in het leven te roepen: het Fonds Adellijk Erfgoed in Friese Kerekn. De donatie van de Stichting Praalgraf kan gezien worden als een “eerste aanzet”. Het bestuur van de Stichting Praalgraf hoopt dat velen dit voorbeeld zullen volgen, aldus voorzitter jonkheer mr. E.L. van Sminia zaterdag bij de oprichting van het fonds in de kerk van Hegebeintum.

De Friese kerken zijn rijk aan adellijk erfgoed. Variërend van toegangspoortjes bij de ingang van verschillende kerken tot herenbanken, grafstenen en rouwborden. Vanuit het nieuw opgerichte fonds wil de Stichting Alde Fryske Tsjerken allereerst de adellijke elementen in haar eigen kerkgebouwen gaan onderhouden. Als het vermogen van het fonds toeneemt, kan op termijn wellicht ook subsidie verstrekt worden aan kerkelijke gemeenschappen die een adellijk element in hun eigen kerk willen laten restaureren.

Voorzitter J. Kersbergen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken is blij met de schenking. Ook hij hoopt dat velen dit fonds zullen bedenken, bijvoorbeeld bij het opmaken van een testament. Hij benadrukt dat dit fonds bedoeld is als aanvulling op het werk van de Stichting. ,,Als er donateurs zijn die een extra bedrag voor de instandhouding van het adellijk erfgoed willen schenken, dus bovenop de ‘gewone’ donatie, dan is daar nu de mogelijkheid voor.”

De bijeenkomst vond plaats in de kerk van Hegebeintum, eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, omdat deze kerk een schitterend voorbeeld is van  het rijke adellijke erfgoed in Friesland. Het is een van de kerken waar de meeste rouwborden hangen van adellijke families, zoals de Van Coehoorns, die de tand des tijds goed doorstaan hebben. Bovendien bevindt zich in de kerk een indrukwekkende grafsteen van de broer van Menno van Coehoorn die in de kerk begraven ligt.