Fortenfestival: film, circus, kunst en muziek

foto: Fortenfestival

Voorafgaand en tijdens het Open Monumentenweekend zijn de waterlinies het decor van het Fortenfestival. Van zaterdag 6 t/m zondag 14 september kan het publiek genieten van films, circus, kunst en muziek. Op een aantal forten en buitenlocaties wordt een open lucht bioscoop ingericht met bijzondere films. Op 13 en 14 september staan de activiteiten op veel forten natuurlijk in het teken van het Open Monumenten Weekend. Op forten die normaal niet zijn opengesteld, kan het publiek een kijkje nemen. Zoals Fort bij Uithoorn of Fort Nieuwersluis. Ook kan men fietsen langs de forten Vuren, Asperen en Geofort om op een van deze plekken te luisteren naar een prachtig concert.

Buitenbioscoop
In september is het landschap van de Nederlandse waterlinies het decor van het Fortenfestival. In een groene en historische omgeving kan het publiek van 6 t/m 14 september genieten films, tentoonstellingen, kunst en muziek. Op een aantal locaties wordt een buitenbioscoop ingericht met levensgrote schermen. Als rond 20.00 uur de zon is ondergegaan, zakt het publiek onderuit in het gras, op zitzak of op terras met een hapje en drankje voor een bijzondere film met het fort als decor. Zaterdag 6 september toont Kunstfort bij Vijfhuizen art-cinema films en (Hollywood) klassiekers. Vanaf 20.15 uur kan publiek aanschuiven met zelf meegebrachte versnaperingen, kleedjes en strandstoeltjes. Op woensdagavond 10 september is ‘The Book Thief’ te zien vanaf 20.30 uur op Fort Honswijk (Houten). The Book Thief, gebaseerd op de internationale bestseller van Markus Zusak, vertelt het verhaal van Liesel, een bijzonder en heldhaftig meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland naar een pleeggezin wordt gestuurd. Op vrijdagavond 12 september kunt u om 20.30 uur genieten van de prachtige documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’ in de boomgaard van Plattelandwinkel de Achterdijk (Bunnik). Ontdek een bijzonder natuurgebied van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Ook kunt u deze avond om 21.00 uur terecht op de Grote Markt in Gorinchem, waar Oscarwinnaar Intouchables op het programma staat. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger.

Circus, tentoonstelling, muziek en nog veel meer
Van zaterdag 6 t/m zondag 14 september kunt u tijdens het Fortenfestival genieten van een circussensatie op Fort Hoofdijk, de Botanische Tuinen in Utrecht. BIANCO, van het spraakmakende Britse NoFit State Circus, balanceert op een dun koord tussen moderne dans, experimenteel theater, festival en concert. Met acts waar je middenin staat, meegevoerd door de opzwepende klanken van de live band. Aanvang voorstelling 20.00 uur en overdag kunt u wandelen in de prachtige tuinen en het tropische vlinderfestival.

Zaterdag 6 september is er de hele dag het Naarden festival ‘Uit de kunst’ met bijzondere kunst in de vesting en in het Vestingmuseum. Geniet van muziek, exposities, eten en meer.
Op Fort aan de Klop (Utrecht) kunt u, behalve heerlijk eten, ook meer te weten komen over bunkers in een tentoonstelling. Deze is toegankelijk van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
In de weekenden van september is er een bijzondere fototentoonstelling op Fort Nieuwersluis over de Hollandse Waterlinie. Het fort is dan open van 10.00 tot 17.00 uur en publiek kan tevens terecht voor een hapje en drankje. Zaterdag 6 september is er bovendien om 13.30 uur een bijzonder concert op het fort van de bekende sopraan Annelies Prins. En zaterdag 13 september worden er rondleidingen gegeven vanwege de Open Monumentendag.

C-Fordt Maarsseveen is beide weekenden geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn rondleidingen, knutselworkshops en diverse bandjes die optreden.
Zaterdag 13 en zondag 14 september is Fort bij Uithoorn beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur met een programma voor jong en oud. Ontdek een nieuw schietgat op de N201, kruip in de hefkoepel of beklim de uitkijk koepel. Er is koffie met wat lekkers en verder zijn er rondleidingen, leuke kinderspelen, openstelling van het laarzenpad kan je bij mooi weer varen op de fortgracht.
Op zaterdag 13 september is er vanwege de Prinsenmaand wel een heel bijzonder concert “Shakespeare on the river” aan boord van de veerboot Gorinchem/Woudrichem! De opera wordt tussen 15.15 en 16.45 uur in delen tijdens de reguliere veerdienst uitgevoerd. Of kies zaterdag 13 september tussen 10.00 en 16.00 uur voor een Oldtimer tour langs de vestingsteden Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Nieuwpoort en Gorinchem. In Schoonhoven staat een lunch klaar. Een wel heel bijzondere gids vertelt u over de vestingsteden ten tijde van de Hollandse Waterlinie: niemand minder dan Prins Willem III!

Zondag 14 september kan men fietsen langs de forten Vuren, Asperen en Geofort om op een van deze plekken te luisteren naar een prachtig concert. Op Fort Vuren kunt u tussen 13.30 en 16.00 uur komen luisteren naar Brassband Harp & Luit en het Melody Percussion Ensemble Beusichem. Op het GeoFort speelt Bigband Sweet Blossom Orchestra vanaf 13.00 uur. Muziekvereniging Voorwaarts Rumpt en Fluitensemble Flûtes à Lek spelen tussen 13.00 uur en 16.00 uur op KunstFort Asperen. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.

Werk aan het Spoel (Culemborg) biedt zondag 14 september in haar amfitheater ook een muzikaal programma. Om 15.00 uur geeft Big band Utrecht een swingende ‘stoomcursus Big Band’. In anderhalf uur tijd komen verschillende stijlen voorbij. Alle instrumenten in de band worden uitgelicht, van baritonsax in het lage- tot klarinet & trompet in het hoge register. Zo komen alle klanken, kleuren & sferen voorbij die een Big Band te bieden heeft.

Kijk voor het volledige programma op www.fortenfestival.nl

Waterlinies in Nederland
Een gracht om een kasteel, een singel om een stad: het gebruik van water als middel om land te beschermen gaat ver terug in de tijd. Ook bij de Waterlinies was water hét wapen tegen de vijand. Waterlinies zijn oer-Hollandse verdedigingswerken die vertrouwden op “inundatie”: het onder water zetten van laaggelegen polderland. Een slim systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen kon deze opzettelijke overstromingen bewerkstelligen. Op zwakke punten kregen de waterlinies versterking van forten, kastelen, vestingsteden, werken en batterijen. Tegenwoordig zijn de waterlinies prachtige groene gebieden waar veel te beleven is. Op de fiets, te voet of over het water. Veel forten en vestingsteden zijn gerestaureerd en hebben nieuwe functies gekregen.

Meer informatie op www.waterlinies.nl of www.forten.nl

Persbericht Fortenfestival

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)