Ruïne slot Grubbenvorst weer zicht- en beleefbaar

De achter het groen schuilgaande ruine van het Gebroken Slot in Grubbenvorst aan de Venlose Weg ligt sinds deze week weer open in het zicht. In de afgelopen dagen heeft IKL-Limburg de wilgen en elzen aan de onderlangs stromende Everlose Beek geknot en afgezet. Voor voorbijgangers is de imposante kasteelheuvel met de schamele resten van enkele muren weer zicht- en beleefbaar.

De kasteelheuvel of motte waarop de ruïne ligt is al heel oud. Op een strategisch punt langs de Maas werd rond 1300 het Huys Gribben gebouwd waarop de Graaf van Gelre hier en in Venlo een tolpost inrichtte. In 1511 verwoestten de Schotse troepen het slot voor de eerste maal. In 1586 gebeurde dat voor een tweede maal door de Spaanse troepen onder leiding van de hertog van Parma. De burcht werd niet meer opnieuw opgebouwd en vanaf die periode heet het in de de volksmond het Gebroken Slot. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er nog behoorlijke resten van het vierkantig bakstenen kasteel aanwezig. In het verleden had de burcht aan de voorzijde twee torens, een ringmuur met kleinere torentjes en een voorburcht. In 1944 bliezen de Duitse troepen bij hun aftocht de in de burchtheuvel gemaakte stellingen op, waarna er op de kasteelberg nog maar enkele, schamele puinresten overbleven. De boerderij op de voorburcht uit 1648 ligt er nog steeds.

Zonder verder beheer en onderhoud zou het ruïnecomplex nog sneller vervallen. Om die reden voeren medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL in nauw overleg met de gemeente Horst aan de Maas en de particuliere eigenaar jaarlijks onderhoud uit op en rond de ruïne. In de zomermaanden gebeurt dat door het maaien en afvoeren van het maaisel rond de kasteelheuvel. Door het afvoeren van het maaisel, verschraalt de bodem, waardoor ook andere plantensoorten tot ontwikkeling kunnen komen. Die planten trekken op hun beurt weer insecten en vogels aan.. Daarnaast worden de wilgen en opgaande elzen geregeld afgezaagd, zodat de beplanting zich kan verjongen en aantrekkelijk blijft voor de flora en fauna. Naast het afzetten van het wilgen en elzenhout, zaagt IKL ook een dode eik in het wegtalud van de Venlose Weg om, omdat die gevaar kan opleveren voor het passerend wegverkeer.

Net als andere kasteelruines is het Gebroken Slot omgeven met bijzondere verhalen, zoals het spookverhaal van de verdoemde Witte Dame. Volgens de volksoverlevering zou die hier ’s nachts rondwaren en schuldig zijn aan onverklaarbare gebeurtenissen. De obsessie voor dit spook naderde zijn hoogtepunt toen er in de jaren zeventig zelfs een fakkeltocht georganiseerd werd om de geestverschijning te verjagen. Tegenwoordig wordt de Witte Dame gezien als hoedster en beschermvrouwe van Grubbenvorst. Elk oneven jaar wordt de legende van de Witte Dame in een theatervoorstelling bij de ruïne nagespeeld en gaat de Witte Dame in een fakkeltocht mee naar Grubbenvorst waar ze het middelpunt van het feest mag zijn.

Persbericht stichting IKL