Gemeente geeft fiat aan sloop klooster Sankt Ludwig

St. Ludwig. Foto: bodoklecksel via Wikimedia Commons
St. Ludwig. Foto: bodoklecksel via Wikimedia Commons

Het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop mag van de Limburgse gemeente Roerdalen worden gesloopt. Het college van Roerdalen heeft dat vandaag besloten. Volgens het college is er geen realistische mogelijkheid tot herbestemming van het uit 1905-1909 stammende klooster. Hiermee komt een einde aan een al jaren slepend bestuurlijk conflict tussen de stichting Maharishi European Research University (MERU), eigenaar van het kloostercomplex, en de gemeente Roerdalen in Midden-Limburg.

Binnenlands Bestuur

  1. Ik mag aannemen dat de gemeenteraad hier nog mee dient in te stemmen!! Indien een sloopvergunning wordt afgegeven voor een gebouw dan dient eerst duidelijk te worden wat de vervanging zal zijn (eerst een WABO aanvraag (en is er dan sprake van een BP wijziging?) en dan pas een sloopvergunning) en helemaal als er sprake is van een monument! Maar waarom wil een gemeente een monument laten slopen? In principe is het aan de eigenaar om binnen de bestemming het eigendom uit te nutten. En als dat de eigenaar niet past, om het bezit te verkopen of iom met de gemeente te bezien of een gewijzigde functie van het erfgoed mogelijk is. En dan nog kan de eigenaar besluiten om dit zelf te doen, te gaan verpachten of verkopen. Uit oogpunt van het algemeen belang is het vreemd dat de gemeente meegaat in het privaat belang van MERU. Er zijn zat andere oplossingen (vaak gebeurt dit met kerken) en nu vrij recent is de kogel door de kerk met het monumentale hoofdgebouw van het prov. ziekenhuis te Santpoort. Ook vanuit de duurzaamheidsfilosofie past slopen niet!

  2. Er is een rapport ingediend bij de gemeente, van gerenommeerd bureau dat heeft uitgerekend wat het gaat kosten om dit gebouw geschikt te maken voor bewoning van b.v. mensen die zorghulp nodig hebben. De kosten zijn 5.7 keer meer dan de overheid wil uitgeven voor een zorg-appartement. Niet alle kosten zijn meegenomen. Waarom zou een particulier dat dan wel moeten doen? Monumentenzorg is geen wetenschap, het is gebaseerd op conservatieve-regressieve sentimenten, meningen, opvattingen. Mensen voor behoud van dit gebouw willen van Nederland een museumland, maken een cultuur zonder levensenergie. Een van de principes die wordt gebruikt voor een monument is dat het ouder moet zijn 50 jaar. Dit gebouw is op de lijst terecht gekomen door een snelprocedure en met behulp van vriendjes met meerdere petten op.

  3. De gemeenteraad van Roerdalen ?

    Ga eens naar de website van de gemeente Roerdalen en zoek op “Raad in Beeld”. Dan krijgt men een goed beeld van het niveau van de gemeenteraad van Roerdalen. Welk raadslid weet nu nog wat zich precies heeft afgespeeld in de afgelopen 15 jaar rond het dossier rijksmonument St. Ludwig ?

    Er zijn al vele burgemeesters gekomen en ook al weer (snel) vertrokken. Dit geldt trouwens ook voor de in de loop der tijd aangestelde verantwoordelijke wethouders. Toch verleent het huidige college van burgemeester en wethouders alweer voor de vierde keer een sloopvergunning voor het rijksmonument St. Ludwig. Zelfs een ezel stoot zich niet tweemaal aan denzelfden steen !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.