Genomineerden Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie bekend

Op 16 november zal de definitieve prijswinnaar bekend worden gemaakt tijdens de Zeepkistsessie op de Reuvensdagen in Groningen

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde)

  • Archeologisch onderzoek Kamp Westerbork (RAAP Archeologisch Adviesbureau i.s.m. VU-CLUE en Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

  • Graven in Vlaardingen (gemeente Vlaardingen met div. uitvoerende partners)

  • Naar de stad? (Erfgoed Leiden en Omstreken)

  • Zonder boer geen voer; 5000 jaar voedselproductie in de Kempen ((AWN- afdeling Kempen- en Peelland) en ZLTO)

Een eervolle vermelding kregen (eveneens in alfabetische volgorde):

  • 18 Pollers bij de grafheuvellijn Vaassen (gemeente Epe en provincie Gelderland)

  • Archeologie van Nederland (RMO-Leiden, ontwerp Kinkorn))

  • Bronstijdspeelplek Enkhuizen-Kadijken (Stichting Archeologie West-Friesland met partners)

  • Van de schoorsteenmantel (Limburgs Museum en Archeologische Vereniging Limburg)

De jury roemt de creativiteit, innovativiteit en inzet van middelen in deze projecten. De vier genomineerden zullen op 16 november a.s. op de zeepkist klimmen om in een korte presentatie jury en publiek ervan te overtuigen dat zij tot definitieve winnaar moeten worden uitgeroepen.

Stichting Archeologie en Publiek (SAP) heeft de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie in het leven geroepen; op 16 november a.s. wordt deze voor het eerst uitgereikt. Op basis van een open inschrijving zijn 27 inzendingen aangemeld. Dat was meer dan de stichting verwacht en gehoopt had. Belangrijke conclusie die we nu – al voor de definitieve winnaar bekend is –willen trekken, is dat er in Nederland veel aan publieksarcheologie wordt gedaan, meer dan we ons realiseren. SAP ijvert voor de overdracht van archeologische kennis en verhalen aan het publiek en beoogt met het in leven roepen van deze prijs de archeologische beroepsgroep een stimulans te geven.

Een enorme variëteit aan projecten is ingediend: groot, klein, recent, langer geleden, met een beperkt budget of met de beschikking over ruime middelen. Het totaal geeft een positief beeld van de publieksinitiatieven die vanuit binnen en buiten de archeologische beroepsgroep geïnitieerd worden.

De jury heeft de 27 projecten tegen het licht gehouden aan de hand van verschillende vragen. Hoe is het publiek betrokken? Hoe is er samengewerkt met partners? Hoe is de doelgroep bereikt? Met welke middelen is dit gedaan? Dit leidde tot de longlist van 8 projecten en uiteindelijk tot de vier genomineerden

De jury bestaat uit Doreen van Elst, plv. directeur Directie Cultureel Erfgoed OCW; Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur Nederlands Openluchtmuseum; Henny Groenendijk, hoogleraar Archeologie en Maatschappij RUG en Kelvin Wilson, archeologisch illustrator.

Op 16 november, tijdens het jaarlijks archeologiecongres de Reuvensdagen, organiseert SAP de apotheose van de competitie. Van 11.30 – 12.30 uur klimmen de genomineerden op een zeepkist om voor jury en publiek hun project over het voetlicht te brengen. Op basis van deze presentatie kiezen jury en publiek de definitieve winnaar. De prijs wordt nog dezelfde dag uitgereikt.

Persbericht Stichting Archeologie en Publiek

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)