Geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie beleefbaar

Aanbieding inundatiewater uit 1672

In het open landschap van het Groene Hart kan iedereen via wandel-, fiets- en kanoroutes de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie beleven dankzij een speciaal Magazine over de Oude Hollandse Waterlinie. Deze uitgave van het Groene Hart Magazine is geheel gewijd aan de Hollandse Waterlinie en wil de beleving van de oudste waterlinie van Nederland voor een breed publiek vergroten. Het eerste exemplaar is op 6 maart uitgereikt door Erfgoedhuisdirecteur Andries Ponsteen aan gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland, tegelijkertijd met een fles inundatiewater uit 1672.

Erfgoedlijn
De Oude Hollandse Waterlinie is één van de 7 Erfgoedlijnen die de provincie Zuid-Holland samen met ondernemers, erfgoedinstellingen en gemeenten wil beschermen, benutten en laten beleven. Dit biedt mogelijkheden voor recreatie, zorgt voor een prettige leefomgeving en een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

Rampjaar 1672
De Oude Hollandse Waterlinie werd in het Rampjaar 1672 succesvol ingezet om te voorkomen dat het Franse leger van 120.000 man naar Amsterdam en Den Haag kon oprukken. Daarmee is deze waterlinie de enige in Nederland die in een internationaal conflict succesvol is geweest. Dat weten echter niet veel mensen.

Hoog tijd om het verhaal van deze waterlinie extra onder de aandacht te brengen.

Vestingsteden
De 9 vestingsteden Naarden, Muiden, Weesp, Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Nieuwpoort, Gorinchem en Woudrichem zijn de belangrijkste en meest zichtbare onderdelen van deze linie. Maar de Oude Hollandse Waterlinie heeft veel meer te bieden. Het Magazine informeert over de omvang en werking van de waterlinie, over de stadhouder Willem III (een artikel van Luc Panhuysen) en over de bloedige afrekening door de Fransen in Zwammerdam en Bodegraven. En er is aandacht voor nieuwe recreatieve mogelijkheden in het gebied.

350 jaar
In 2022 bestaat de linie 350 jaar. De komende jaren staan verschillende projecten op het programma om de Oude Hollandse Waterlinie zichtbaarder en aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld is het herstellen van het verdedigingswerk de Koeneschans in het riviertje de Vlist (gemeente Krimpenerwaard).

Het Oude Hollandse Waterliniemagazine is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland, Stichting Groene Hart en Struinen & Vorsen en werd mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Woerden, Schoonhoven, Nieuwpoort, Gorinchem en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Vanaf volgende week ligt het magazine in de boekhandels. De prijs bedraagt € 3,95.

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland