‘Gordon’ wordt Leids eigendom

Bronzen gelaats/parademasker, het zogenaamde Gordonmasker. vindplaats: Roomburg bron: Gemeente Leiden


Het zogenaamde ‘Masker van Matilo’ , beter bekend als ‘Gordon’, wordt Leids eigendom. Het college van B&W van Leiden heeft ingestemd met het overnemen van archeologische vondsten uit Leidse bodem van de provincie Zuid-Holland. Dit vondstmateriaal ligt nu nog opgeslagen in het Provinciaal Archeologisch Depot en wordt Leids bezit. Het bronzen masker, maakt deel uit van dit vondstmateriaal. Hiermee ontstaat een grote en complete Leidse verzameling in de toekomst ook toegankelijk zal zijn voor onderzoek en expositie.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur): “Het is prachtig dat door deze overdracht het bronzen Matilo Masker in Leids bezit komt. En meer topstukken, zoals Romeinse legeruitrustingsstukken, sieraden en leervondsten uit de Middeleeuwen. Nu wij wat in Leiden is gevonden in de stad zelf bezitten én kunnen laten zien, wordt Leiden nóg meer stad van ontdekkingen!”

De verschillende collectiestukken vertegenwoordigen een enorme historische waarde. Dit blijkt uit het feit dat ook nu al vele stukken uit deze collectie in bruikleen worden gegeven of worden getoond in musea, waaronder Rijksmuseum van Oudheden en Archeon.

De Haan: “Dat we als stad eigenaar worden van onder andere een grote Romeinse collectie uit ons eigen Matilo past bij de ambitie om deze bijzondere plek op de werelderfgoedlijst te plaatsen.”

De Leidse collectie bodemvondsten in het Provinciaal Archeologisch Depot bestrijkt de opgravingsperiode van 1947 tot 1999. Tot 1999 was opgraven voorbehouden aan het Rijk, universiteiten en gemeenten met een opgravingsbevoegdheid. Leiden kreeg die bevoegdheid in 1999.

De grote verzameling met onder andere Romeinse schilden en vazen, maar ook middeleeuwse messen, sloten en serviezen zal in beheer komen van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Gemeente Leiden

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)