Grondig groenherstel IKL Centenkapelletje Ulestraten

Het groen rond het Centenkapelletje aan de Groenweg in Ulestraten ondergaat komende dagen een grondige herstelbeurt. Daarbij knotten medewerkers van IKL-Limburg de twee markante knotlindes. Verder worden alle coniferen, sparren en laurierkersen vervangen door streekeigen groen, bestaand uit heggen van haagbeuk en hulst. De bescheiden kruiskapel op de heuvel tussen Waterval en Ulestraten wordt door nogal wat mensen bezocht voor de gemoedsrust en bezinning. Nog steeds gooien mensen na een gebed muntgeld in de kapel, in de hoop dat de gebeden verhoord worden.

De uit 1857 daterend kapel staat op een T-splitsing heel karakteristiek ingeklemd tussen twee lindebomen die hoognodig toe zijn aan een opknapbeurt. Medewerkers van IKL beginnen maandag met het herstel, waarbij de lindes geknot worden. In het talud van de holle weg vindt hakhoutbeheer plaats. Daarbij wordt het bestand aan iepen gedund en de vlier afgezet. Tuinplanten die hier van nature niet thuis horen worden gerooid, waarna de geëgaliseerde grond ingezaaid wordt met weidebloemen. Bij de kapel komt maagdenpalm en achter de haag een tweetal lindes. Tenslotte worden de coniferen over een lengte van 170 meter vervangen door een haag van haagbeuk en hulst.

Traditie
Meerssen herbergt een enorme schat aan klein religieus erfgoed. Op meer dan zestig markante plekken en verstilde hoekjes staan allerlei monumentjes van vroomheid in de vorm va veldkruizen, Lourdesgrotten en wegkapelletjes. Hoewel bescheiden van vorm bepalen ze in sterke mate de sfeer en de religieuze traditie die hier nog overal in het landschap voel- en beleefbaar is. Een van de meer bekende bezinningsplekken in het landschap van Ulestraten en Waterval is ongetwijfeld het Centenkapelletje. Met betrokken bewoners investeert de gemeente Meersen met IKL-Limburg in de vernieuwing van het groen rond deze erfgoederen.

Kleingeld
De centenkapel werd 157 jaar geleden gebouwd door Jan Lambert Pluijmaekers ter nagedachtenis aan zijn overleden broer Hendrik, de gemeente-ontvanger van Ulestraten. Diens initialen (PH) staan ook aan de bovenzijde van de niskapel. Mogelijk dat de kapel gebouwd is op een oudere devotieplaats uit de 16de eeuw, waar bewoners en voorbijgangers toen ook al steun en vertrouwen aan ontleenden. Vroeger bad men er novenen voor zieke huis- of familiegenoten en trok men negen dagen lang biddend naar de kapel. Als dank en inleg voor het verhoor van het gebied liet men dan kleingeld in de nis van de kapel achter. Nog steeds geven mensen de traditie en de hoop door aan nieuwe generaties. Dat merkt de huidige beheerster, Marjo van Genderen die het beheer van de kapel overnam van haar vader Frans van Weersch nog altijd. ‘Die plek wordt gewaardeerd en nog altijd bezocht door mensen die hier troost zoeken’.

Vernielingen
Dat was ook het geval in de tweede wereldoorlog, toen men vaak biddend naar de kapel trok in de hoop gespaard te blijven van het oorlogsgeweld. De kapel werd overigens in die periode zwaar beschadigd, waarna bewoners uit de buurt de kapel opknapten. Rond de eeuwwisseling werd de kapel zelfs tweemaal ontheiligd. Zo wierpen in ’96 vandalen een molotowcocktail binnen en werd er in latere jaren nog een keer de kapel in brand gestoken. Tralies moeten nu nieuwe vernielingen voorkomen. Opvallend verder is de afbeelding van de wonderbaarlijke visvangst en het ijzeren crucifx van de bekende kunstenaar Gène Eggen uit Ulestraten. De beheerster zorgt er net als haar vader vroeger voor, dat er dag en nacht een olielampje brandt. Iets dat door de bezoekers duidelijk gewaardeerd wordt.

Bakens in het landschap
Overigens is het oprichten van met bomen omgeven monumenten in het landschap een eeuwenoud gebruik. Dat Meerssen rijk bedeeld is met religieus erfgoed heeft enerzijds te maken met de traditie van vroomheid, maar anderzijds ook met de wijze waarop bewoners eeuwenlang tegen leven en overleven hebben aangekeken. De hardwerkende boeren en andere bewoners bleven over het algemeen arm en voelden zich ook vaak bedreigd door ziekten en plagen die ook het kostbare vee en de gewassen niet spaarden. Tegen het lot van leven en de wisselvalligheden van de seizoenen vonden mensen een houvast in hun geloof. Vandaar dat overal op wegsplitsingen en kruisingen met bomen omgeven kapellen en veldkruizen staan. Als een oriëntatiepunt of baken, een wegwijzer op de tocht door het leven. Het werk door IKL begint aanstaande maandag.

Persbericht stichting IKL