Handreiking Archeologievriendelijk bouwen

archeologievriendelijk_bouwen_0

Deze publicatie laat zien hoe de schade aan het bodemarchief tijdens bouwwerkzaamheden kan worden beperkt.

Deze brochure is een praktisch hulpmiddel bij het opstellen en beoordelen van archeologievriendelijke bouwplannen. De publicatie bestaat uit vier praktijkvoorbeelden van gerealiseerde archeologievriendelijke bouwplannen, een procesbeschrijving, een checklist, een overzicht van publicaties en een vijftal handreikingen. Eén handreiking geeft algemene uitgangspunten om archeologievriendelijk te bouwen en de andere vier gaan in op de meest voorkomende en (potentieel) schadelijke ingrepen: ontgravingen, paalfunderingen, funderingen op staal en het belasten van de bodem.

Bouwen en archeologie
In plangebieden waar gebouwd gaat worden, kunnen archeologische vindplaatsen liggen die het beschermen waard zijn. Waardevolle vindplaatsen worden bij voorkeur in de bodem beschermd in plaats van opgegraven. Daarom is het handig om over informatie te beschikken die bouwen op een vindplaats mogelijk maakt zonder archeologische resten te beschadigen, zodat die in de toekomst onderzocht kunnen worden.

Voor wie
Deze brochure is bestemd voor gemeenten, initiatiefnemers van bouwplannen, hun opdrachtnemers en hun adviseurs, zoals archeologen, architecten, constructeurs en bouwbedrijven.

Colofon
Tekst: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Iepie Roorda en Jos Stöver, met bijdragen van Richard Kroes, adviesbureau RAAP
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2016

Taal
Nederlands

De brochure is hier te downloaden.