Herbouw van verloren erfgoed, een overzicht

Impressie Donjon Nijmegen
Impressie Donjon Nijmegen Beeld: Stichting Donjon Nijmegen

In een wereld van verandering en verwarring klinkt steeds de roep om een terugkeer naar vroeger. We verlangen terug naar een probleemloos verleden. In die trend past ook de wens om oude gebouwen en monumenten te herbouwen. Nijmegen krijgt eind 2018 aan de Waalkade een vijftig meter hoge donjon, een replica van een toren die hier zes eeuwen stond. In Amsterdam zijn plannen voor het opnieuw bouwen van het Paleis voor Volksvlijt en in Utrecht wil men het oude schip van de Domkerk reconstrueren. Een overzicht van de verschillende plannen.

Bekijk het overzicht op Volkskrant.nl

  1. Daar gaan de laatste archeologische resten van de oudste stad van Nederland. In plaats van daar voorzichtig mee om te gaan en die naar waarde te schatten en te gebruiken om het rijke verleden van de stad te accentueren, verwoesten we een van de meest bijzondere plekken van Nederland. Typisch Nijmegen, die alle sporen van de eens zo mooie middeleeuwse en Romeinse stad met onvoorzichtig opgezette projecten verwoest.
    Over barbaren gesproken…

  2. Beste Lieke

    Je spreekt over 63,5% van de Nijmeegse bevolking die 2006 in een democratisch gehouden referendum voor de herbouw van de Donjon hebben gekozen, alsof dat “barbaren” zouden zijn.
    Wat geeft u überhaupt het recht, om zich zo over Nijmegenaren uit te laten?

    De Valkhofheuvel is ZEKER een zeer bijzondere plek. Geen enkele plek in Nederland kent z’n boeiende geschiedenis dan het Valkhof.
    Maar geschiedenis moet niet alleen voor een handjevol “geleerden -en wijsneuzen” zoals u zichtbaar zijn, maar ook voor een breder publiek.
    Door het breed -en zichtbaar te maken, krijgt men meer interesse voor de geschiedenis van onze mooie stad.

    Verder zou de herbouw van de Donjon, die ruim 850 het stadsbeeld van Nijmegen heeft bepaald, gecombineerd gaan worden met een grote renovatie van het 150 jaar oude park. In dit plan van aanpak zouden o.a. de historische restanten van de burcht zichtbaar gemaakt worden, zodat bezoekers van het Valkhofpark een beter beeld zouden krijgen van de omvang van de burcht.
    Samen met duidelijke informatieborden zouden bewoners en bezoekers meer te weten komen van de geschiedenis dat zich hier heeft afgespeeld.
    Dat is geen verwoesting Lieke, maar een verrijking voor iedereen die geïnteresseerd is voor 2000 jaar geschiedenis over de oudste stad van Nederland en meer specifiek, over de grootste historische plek van Nederland.

    Overigens…… medestadsbewoner?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.