Karel Loeff, directeur Heemschut: ‘Maak Noordoostpolder erfgoed’

Referentiebeeld. Noordoostpolder, 1946
Referentiebeeld. Noordoostpolder, 1946. Foto: Nationaal archief via wikimedia CC0

De Noordoostpolder, de noordelijke polder van provincie Flevoland, zou nationaal erfgoed moeten worden. Dat zei Karel Loeff, directeur van erfgoedvereniging Heemschut tegen Omroep Flevoland. Volgens de directeur is de manier waarop de Noordoostpolder is ontstaan bijzonder genoeg.

Loeff denkt dat het voor toerisme een goede zet is als de Noordoostpolder erfgoed wordt. Nederland staat bekend om de wijze waarop polders zijn aangelegd. Inwoners kunnen er zelf voor zorgen dat de Noordoostpolder erfgoed wordt. Loeff:  “Hoe meer mensen gaan roepen dat iets hoort bij het verleden, hoe eerder er wordt gedacht: hier moeten we iets mee.”

In deze video vertelt Karel Loeff meer over het erfgoed van Flevoland:

Aantasting van het Flevolandse landschap

Eerder kregen we bericht binnen van de Flevolandse afdeling van erfgoedvereniging Heemschut. Zij vreest dat het ‘Programma Landschap van de Toekomst’ van de provincie Flevoland leidt tot een aantasting van het Flevolandse landschap.

Dit schrijft Heemschut in haar zienswijze op het programma.

Ondanks de lovende woorden van de provincie, over het landschap, ontbreekt het aan de wil tot bescherming. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Knardijk en ook voor het landschappelijke karakter van de A6.

Het beeld dat de provincie van het Flevolandse landschap schetst, als een casco- en een ingenieurslandschap, is niet terecht. Zelfs de Noordoostpolder, waar het agrarisch karakter overheerst, was volwaardig genoeg om het op te nemen op de ‘Voorlopige Lijst Unesco Werelderfgoed Koninkrijk der Nederlanden 2010.’

Luchtfoto Flevoland.
Luchtfoto Flevoland. Bron: Aloxe via wikimedia CC BY-SA 3.0

Gevreesd wordt dat de hoogopgaande bomenrijen, zo karakteristiek voor het polderlandschap, zullen verdwijnen als gevolg van verbeterdrift, omdat ze als monotoon te boek staan, dat wil zeggen gevoelig voor ziekten.

Wat de werkelijke waarde is van het landschap, blijkt uit het datacentrum bij Zeewolde. Uit de pas gepubliceerde Milieu Effect Rapportage (MER) blijkt dat het datacentrum alleszins schadelijk is voor onder meer het landschap. Er wordt afgeweken van regeringsbeleid en in weerwil daarvan vindt superverrommeling plaats: open landschap wordt opgeofferd aan een dozencomplex.

Lees hier de gehele zienswijze: