Voormalige Bewaarschool, Middelstegracht, Leiden Beeld via Atelier Space

Leidse kleuterschool herbestemd tot woning

De monumentale voormalige kleuterschool aan de Middelstegracht in Leiden is herbestemd tot woonhuis. Het gebouw uit 1925, dat enige uiterlijke kenmerken bezit van de Amsterdamse School heeft in haar geschiedenis weinig aanpassingen ondervonden en kon daarom, toen het voor een particuliere opdrachtgever werd verbouwd, veel van de oorspronkelijke details behouden. Onder meer de tegelvloer in de gang, wandtegeltjes in de gang met oud-hollandse taferelen, de keukenkast in de voormalige keuken en een versierde trap naar de verdieping zijn gerestaureerd.

Ook de hoofdstructuur van het gebouw is gehandhaafd. In de gevel van de woonkamer naar de tuin zijn de houten ramen en deuren vervangen door smalle geïsoleerde stalen kozijnen, ramen en deuren. Alle ruimtes zijn 4m hoog en de grote ramen zorgen voor veel daglicht binnen. De voormalige speelplaats is nu een zonnige binnentuin geworden.

Het ontwerp is van architectenbureau ATELIER SPACE uit Amsterdam. www.atelier-space.nl
Meer informatie over het project is hier te vinden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.