De Arend van het Spoorwegmuseum onderdeel Canon van Nederland

CC BY-SA 3.0
De Arend Foto: Hans de Kroon via wikimedia

Op 20 september 1839 was het eindelijk zo ver, de eerste trein van Nederland vertrekt vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam. Stoomlocomotief de Arend deed een klein half uur over de rit van Amsterdam naar Haarlem. De stoomlocomotief is nu een van de topstukken in de collectie van het Spoorwegmuseum. Precies 179 jaar na de eerste treinrit treedt het Spoorwegmuseum met de Arend officieel toe tot het landelijk Canonnetwerk. Ellen Snoep, hoofd Netwerkprojecten van het Nederlands Openluchtmuseum, overhandigde het symbolische Canonschild aan de directeur van het Spoorwegmuseum, Nicole Kuppens.

De Arend
In het Spoorwegmuseum heeft De Arend een prominente plek in de Grote Ontdekking, waar het verhaal over het ontstaan van de spoorwegen wordt verteld. De eerste trein met 9 rijtuigen werd in 1839 getrokken door twee stoomlocomotieven: de Arend en de Snelheid, voor het geval er één locomotief uitvalt. Beide locomotieven zijn niet bewaard gebleven, de originele machines werden al in 1857 buiten dienst gesteld en gesloopt. Van zijn toekomstige historische waarde had men toen nog geen idee. Bij het eeuwfeest van de spoorwegen in 1939 werd besloten een rijdende kopie te bouwen die uiteindelijk in het Spoorwegmuseum terecht is gekomen. De locomotief wordt rijvaardig gehouden en is toegankelijk voor het publiek, één keer per maand komt de loc naar buiten om ritjes te rijden op het museumterrein.

Tweede Wereldoorlog
Ook voor het venster voor de Tweede Wereldoorlog draagt het Spoorwegmuseum bij aan de Canon van Nederland. In ‘Beladen Treinen’ gaat het Spoorwegmuseum in op de zwarte bladzijde van de spoorwegen in Nederland: de Jodentransporten. In een oude goederenwagon vertellen overlevenden de aangrijpende verhalen over hun treinreis naar de vernietigingskampen. Op de website www.beladentreinen.nl wordt tot in detail ingegaan op de manier waarop de transporten naar de vernietigingskampen werden georganiseerd.

Canon van Nederland en Canonnetwerk
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canonmusea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het?Nederlands Openluchtmuseum?in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont. De komende jaren groeit het Canonnetwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over twaalf provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

CC BY-SA 3.0
De Arend Foto: Hans de Kroon via wikimedia

Bekijk ook:

https://www.canonvannederland.nl/
https://www.spoorwegmuseum.nl/