Middeleeuwse vondst in Sutjensstraat Weert

Reconstructie van een vergelijkbare Middeleeuwse bootvormige boerderij. Eind 11de eeuw. Afmetingen: ca. 27 m lang en ca 12. m breed. (Eindhoven Museum, Boutenslaan)

Bij een archeologische opgraving aan de Sutjensstraat in Weert zijn bewoningssporen uit de Volle Middeleeuwen (11e-12e eeuw) aangetroffen. Belangstellenden zijn op donderdag 20 augustus 2015 om 15.00 uur welkom voor toelichting van de archeologen. Opmerkelijk is dat in april van dit jaar ook al een deel van een middeleeuws boerenerf tevoorschijn kwam bij de aanleg van een waterbuffer aan de Sint Maartenslaan.

Het vrijleggen van de resten is in volle gang. Tot nu toe zijn de resten van een middeleeuwse hoeve, bestaande uit paalkuilen van een houten boerderij, blootgelegd. Verder worden de sporen van bijgebouwen en wellicht ook een waterput verwacht. In de sporen is onder meer gebruiksaardewerk uit die tijd aangetroffen. De opgraving wordt uitgevoerd door het archeologisch onderzoeksbureau ADC Archeoprojecten uit Amersfoort.

Waardevol
Maandag 17 augustus 2015 is begonnen met het graven van proefsleuven. De dag erna kwamen de eerste archeologische sporen aan het licht. Bijzonder is dat de Middeleeuwse boerderijplattegrond, ondanks eerdere saneringswerkzaamheden, nagenoeg ongeschonden is. Wel is opvallend dat de huisplattegrond meerdere fases kent. Dit kan er op wijzen dat het huis destijds grondig verbouwd is, of twee bouwfases gekend heeft. In het plangebied Sutjensstraat-zuid werd in 2013 ook al een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Daarbij werden weliswaar enkele paalkuilen en greppels aangetroffen uit de IJzertijd (800 voor Chr. – begin jaartelling) en de Late Middeleeuwen. Maar besloten is toen om het onderzoek niet verder uit te breiden. In dit geval zijn de aanwijzingen dermate concreet dat de gemeente besloten heeft om het erf zo volledig mogelijk op te graven.

Kijkmoment
Meer informatie wordt donderdag 20 augustus om 15.00 uur verstrekt op de plek van de opgraving op de hoek van de Victor de Steursstraat en de Sutjensstraat. Archeologen van het ADC en de gemeente Weert geven daar een korte uitleg. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Er is voor amateurarcheologen (in spé) zelfs de mogelijkheid het team van het ADC een handje te helpen. Vanwege veiligheidsredenen en het graven met machines dient de nodige afstand tot de werkzaamheden gehouden worden.

Geen vertraging verwacht voor de bouwplannen
Eerder heeft op deze locatie een grondige sanering plaats gevonden. De plannen welke ontwikkeld zijn voor deze bouwlocatie door BAM Woningbouw, worden niet vertraagd door deze archeologische vondst. Het onderzoek wordt naar verwachting vrijdag 21 augustus, of uiterlijk begin volgende week afgerond.