Miljoenen verdienen met oude scheepswrakken? Niet als het om Nederlands erfgoed gaat

Duikonderzoek. Foto: RCE

Het lijkt de ultieme jongensdroom: midden op de oceaan een schat vinden, met een miljoenenbuit als gevolg. Afgelopen week werd bekend dat een Brits duikersteam zilveren munten heeft gevonden met een waarde van zo’n 47 miljoen euro. Hoe lucratief is schatzoeken in de oceaan?

Verschillende media, waaronder de krant The Telegraph, meldden het als groot nieuws: er is een miljoenenschat opgedoken op een recorddiepte in de Atlantische Oceaan. Het zou gaan om een lading van 2.000 boxen vol met zilveren munten, gevonden in een scheepswrak. De ontdekking vond al in 2013 plaats, maar werd vorige week dinsdag pas bekendgemaakt. Het stoomschip de SS City of Caïro was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderweg van Bombay naar Londen, toen het op 6 november 1942 tweemaal werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. De Duitse kapitein, Karl-Friedrich Merten, zou naar de reddingsboten zijn gevaren en in perfect Engels hebben gezegd: “Goodnight, sorry for sinking you.”

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)