Mobiele ErfgoedTentoonstelling voor Lochem en Zutphen

De elementen van de MET maken het mogelijk om gevarieerde tentoonstellingen samen te stellen met objecten, documenten, geluid en bewegend beeld.(artist impression Kunstconstructie)

De gemeenten Lochem en Zutphen willen erfgoed dichter bij de inwoners brengen. Onze regio herbergt namelijk veel erfgoedschatten en die willen we graag laten zien. Maar niet alle inwoners, zoals (kwetsbare) ouderen, zijn in de gelegenheid de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken. Daarvoor is nu een praktische, makkelijke inzetbare én aantrekkelijke oplossing gevonden: de Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET). 

De MET is een modulair systeem waarmee erfgoedorganisaties in de beide gemeenten heel gemakkelijk zelf een expositie in elkaar kunnen zetten en op binnenlocaties kunnen laten zien. In een verzorgingshuis of een publieke ruimte bijvoorbeeld. 

Leuk en leerzaam


“We zijn verbonden met de plek waar we leven. In landschap, gebouwen, gebeurtenissen en verhalen. In mensen. Maar we staan niet zo vaak stil bij de schoonheid van ons erfgoed. De MET gaat ons daarmee verrassen op alledaagse plekken. Ook in verzorgingshuizen, voor ouderen die niet zo gemakkelijk meer naar een museum gaan of op de fiets stappen. De MET is leuk en leerzaam voor iedereen!” aldus de Lochemse wethouder Henk van Zeijts. Samen met de gemeente Zutphen en de Muzehof ontwikkelde Lochem het modulaire systeem. Het landelijke Fonds Cultuurparticipatie en de provincie Gelderland steunen dit project. Ook werkten Erfgoed Gelderland, Erfgoedcentrum Zutphen, Museum Staal en de Musea Zutphen mee. Samen hebben zij een programma van eisen bepaald, dat vervolgens door Kunstconstructie is uitgewerkt tot de MET.

Eenvoudig


De elementen zijn in verschillende samenstellingen te gebruiken. Ze bieden de mogelijkheid om zowel objecten als documenten, fysiek en op een beeldscherm, te presenteren. Het staat elke erfgoedorganisatie in de gemeenten Lochem en Zutphen vrij de MET in te zetten. Om het hen zo eenvoudig mogelijk te maken, verschijnt bij de MET een handleiding met instructies, voor zowel de technische kant als tips om tentoonstellingen samen te stellen en te promoten.

“Doordat we het gebruik zo gemakkelijk mogelijk maken, zullen erfgoedorganisaties enthousiast worden om tentoonstellingen samen te stellen”, zegt wethouder Mathijs ten Broeke uit Zutphen. “Daardoor kunnen we op een laagdrempelige manier de verhalen van onze geschiedenis vertellen. Verhalen die ons helpen ons eigen verleden te ontdekken, die bijdragen aan onze identiteit en die ons bovendien vaak kunnen helpen het nu te begrijpen.”

Bijna gereed


Op dit moment is het definitief ontwerp gereed en worden de onderdelen gemaakt. Naar verwachting is de MET eind mei gereed en kan – mits de coronamaatregelen dat toelaten – worden proefgedraaid. Zie hier voor verdere informatie.