Molenprijs is unieke kans voor Nederlandse molens

Molen De Hoop in Hellendoorn. Foto via: De Hollandsche Molen

Amsterdam – Vier molens strijden in september om de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 ter waarde van 50.000 euro. Met dit prijzengeld kan de winnaar een langgewenste droom verwezenlijken om de molen ook voor de toekomst te behouden. De publieksprijs biedt een unieke kans voor de Nederlandse molens. Want voor dergelijke droomprojecten kan moeilijk financiële ondersteuning gevonden worden. De molen met de meeste stemmen wint het prijzengeld én de verliezers krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Het publiek kan van 2 september tot 2 oktober stemmen op molenprijs.nl

De genomineerden

De Traanroeier op Texel
Maak de Traanroeier waterdicht is het motto waarmee de molen strijdt om de 50.000 euro. Met dit prijzengeld wil de Stichting tot behoud van De Traanroeier het rieten dek van de molen vernieuwen. Het huidige dek vertoont gaten en dreigt in de komende periode niet meer waterdicht te zijn.

De Hoop in Hellendoorn
Deze duurzame molen wil graag meer bezoekers kunnen ontvangen met een nieuw bezoekerscentrum. Daar wil Stichting Vrienden van molen De Hoop haar gasten kunnen vertellen over de bijzondere energie opwekking van de molen en haar ambachtelijke functie als korenmolen

De Kroon in Arnhem
Molen De Kroon is gelegen in het hart van de wijk Klarendal. Door haar centrale ligging vormt de molen de ontmoetingsplek van de wijk. Met de Molenprijs wil Stichting Vrienden van de Klarendalse Molen het bezoekerscentrum vergroten en verrijken met een wijkmuseum dat de verhalen van de Klarendallers en hun molen verzamelt.

De Volmolen in Loobeek/Venray
De volmolen is zo uniek, dat je deze uiteindelijk alleen in Venray ziet. Want Stichting Loobeek wil met het prijzengeld dit in Nederland verdwenen molentype herbouwen aan de Loobeek. Zodat het oude ambacht van wol vollen voor de lakenindustrie weer nieuw leven wordt ingeblazen.

Stemmen
Via www.molenprijs.nl kan iedereen (vanaf 18 jaar) van zaterdag 2 september, 10.00 uur tot maandag 2 oktober, 12.00 uur ’s middags stemmen. De molen met de meeste stemmen wint. De drie overige projecten krijgen het aantal verzamelde stemmen per project in euro’s uitgekeerd. Onder de stemmers worden twee molen VIP arrangementen verloot.

Over de BankGiro Loterij Molenprijs
De BankGiro Loterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.