Monumenten eenmalig te bezichtigen bij Natuurmonumenten

Slot Haamstede, Haamstede
Slot Haamstede, Haamstede Foto: Rob Dolaard via Natuurmonumenten

Natuurmonumenten opent voor de Open Monumentendagen op 14 en 15 september een aantal bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek. Door heel Nederland zijn op deze dagen verder tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten toegankelijk.

Het complete overzicht staat op: www.natuurmonumenten.nl/Open-Monumentendag 

Eenmalig geopend
Bijzondere gebouwen die normaal gesproken niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor bezoekers zijn deze dagen geopend voor publiek. Het Zeelandse Slot Haamstede is zo’n plek; slechts enkele malen per jaar is dit slot van binnen te bezichtigen.

Op 14 september is het 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. In de grotten van de Sint Pietersberg zochten vlak voor de bevrijding bijna 3000 inwoners van Maastricht hun toevlucht De overblijfselen zoals de bakkerij, kapel en pompenkamers zijn nog te zien. Net als vele opschriften die ons herinneren aan die tijd. In het kader van Open Monumentendag brengen we op zondag 14 september om 10.00 uur een exclusief bezoek aan deze schuilplek.

Ook de zeventiende-eeuwse boerderij bij de Ackerdijkse plassen bij Rotterdam is normaal gesproken niet toegankelijk: hij is dan in gebruik als werk- en vergaderplek. Op 14 en 15 september is de monumentale vergaderboerderij opengesteld, de opkamer en melkkelder zijn te bezichtigen. Boswachters van Natuurmonumenten hebben bovendien door de aangrenzende Ackerdijkse Plassen een wandeling uitgezet. Ook dat is uniek, want om de vele vogels die hier leven de rust en ruimte te gunnen, is dit bijzondere natuurgebied normaal gesproken niet vrij toegankelijk.

Plekken van plezier
Dit jaar staat het thema ‘Plekken van Plezier’ centraal tijdens de Open Monumentendag. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens rondleidingen, excursies en demonstraties. Natuurmonumenten opent haar landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Cultureel erfgoed
Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben zelfs de status van beschermd monument. Daarnaast beheren we meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 719.000 leden en donateurs en meer dan 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom beheert Natuurmonumenten 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 107.000 hectare.