Museum Schokland looft prijs uit: geef prehistorische bewoner een naam!

Museum Schokland schrijft een prijsvraag uit en laat publiek meedenken over een naam voor een prehistorische bewoner van Schokland. Haar schedel werd in 1990 opgegraven. Aan de hand van een professionele gezichtsreconstructie brengt Museum Schokland deze vroege polderbewoner tot leven. De schedel is in bruikleen van Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Flevoland/Batavialand, welke toestemming heeft gegeven voor onderzoek en reconstructie. De gezichtsreconstructie en naam worden tijdens de Archeologiedagen 2021 bekendgemaakt, op vrijdag 18 juni. De winnaar ontvangt – naast de toekenning van de naam en een eervolle vermelding – gratis entree voor Museum Schokland en een privérondleiding.

Er zijn geen verdere voorwaarden voor het inzenden van een naam. Een toelichting wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. De sluitingsdatum voor inzendingen is 10 mei 2021. Uit alle inzendingen stelt Museum Schokland een shortlist samen, waarop vervolgens gestemd kan worden. De prehistorische bewoner krijgt de naam. Inzendingen kunnen worden ingediend via de instructies op https://museumschokland.nl/prijsvraag.

De voortgang van het project vordert gestaag. De schedel is zeer kwetsbaar en mag zo weinig worden aangeraakt. In januari heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een aantal CT-scans van de schedel gemaakt. Paleokunstenaar Remie Bakker, die internationale bekendheid geniet vanwege zijn prachtige, levensgrote modellen van prehistorische dieren en vanwege zijn kundige gezichtsreconstructies, werkt aan de levensechte gezichtsreconstructie. Aan de hand van een 3D-print zal Bakker het gezicht van de vrouw zo realistisch mogelijk modelleren.

Doel van de gezichtsreconstructie en prijsvraag

Het belang van dit project spreekt uit de educatieve en wetenschappelijke waarden van de te verschijnen gezichtsreconstructie. Het onderschrijft de archeologische waarden van Schokland en omgeving, waarmee het gebied in 1995 als eerste plaats in Nederland Unesco Werelderfgoed werd. Door middel van deze prijsvraag zorgt Museum Schokland voor betrokkenheid tussen de huidige inwoners van de Noordoostpolder en Urk en de prehistorische bewoners van het gebied. De prijsvraag is dan ook in eerste instantie bedoeld voor inwoners van het gebied, maar ook zij die zich betrokken voelen bij Museum Schokland, archeologie of geschiedenis zijn vrij een inzending te doen. De voorwaarden voor deelname zijn te vinden op onze website.

Tijdens het proces van de gezichtsreconstructie worden regelmatig updates gegeven. Via de website museumschokland.nl en social media vinden geïnteresseerden informatie over de achtergrond van het proces. De onthulling van de gezichtsreconstructie en de naam staan gepland tijdens de Archeologiedagen, op 18 juni 2021.

Het Noordoostpoldergebied tijdens de prehistorie

Het huidige Noordoostpoldergebied was 4600 jaar geleden een landschap doorsneden door rivieren, waaronder de huidige Overijsselse Vecht en IJssel, die toen langs Schokland stroomden. De rivieren zorgden voor vis, waterwild en vers drinkwater en de bewoners leefden op hoger gelegen rivierduinen. De vrouw werd begraven op een  draagbaar van eikenhouten stammetjes in een soort hurkhouding, die zeer kenmerkend is voor deze prehistorische periode. In haar graf kreeg de jonge vrouw een aardewerken beker als bijgift mee. De vrouw was ongeveer 1,65 meter lang en lag begraven in een zogeheten enkelgraf.