Nederland en Duitsland ondertekenen UNESCO ambitie Limes

BONN/DUITSLAND Op donderdag 16 april tekenden de provincie Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland in Bonn een samenwerkingsovereenkomst met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts over de Romeinse Limes. In de overeenkomst staan afspraken over de voordracht voor UNESCO werelderfgoed. Deze maand nemen de ministers van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en van Economie een besluit over wanneer de nominatie kan plaatsvinden. De overheden betrokken bij de Nederlandse en Duitse Limes hopen op 2019.

In de Romeinse Tijd vormden de Nederlandse en Duitse Limes één geheel: de Nedergermaanse Limes. Een aantal delen van de Limes zoals Hadrian’s Wall in Engeland en de Obergermanisch Raetische Limes in Duitsland staat al op de Werelderfgoedlijst. De bedoeling is dat de Nedergermaanse Limes daaraan wordt toegevoegd.

In 2012 hadden Duitse en Nederlandse overheden al uitgesproken om samen te willen werken. Om nu ook daadwerkelijk toe te werken naar een gezamenlijk nominatiedossier, is het nodig om niet alleen ambities uit te spreken, maar ook heldere afspraken te maken over hoe men dat gaat doen. Daarvoor is deze samenwerkingsovereenkomst. In het jarenlange proces dat een dergelijke nominatie met zich meebrengt is deze ondertekening een belangrijke stap.

Kansen voor de regio
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zijn ervan overtuigd dat de werelderfgoedstatus kansen biedt voor de regio. Met plaatsing op de werelderfgoedlijst zal de Limes worden toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. De werelderfgoedstatus biedt wereldwijde erkenning en het betekent waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan. In andere gebieden blijkt dat plaatsing op de lijst gevoelens van trots en verbondenheid met het gebied versterkt.