Nieuwe bestemmingen NDSM Kraan en Tramremise


Van Kraan13 tot Faralda Kraanhotel
Vrijdag 4 april zijn in Amsterdam de officiële openingen verricht van twee herbestemmingsprojecten. Na drie jaar van voorbereiding opende Faralda NDSM Kraanhotel Amsterdam haar ‘deuren’. Ook de eerste fase van de Hallen Amsterdam werd officieel geopend. Twee monumenten die een nieuwe bestemming hebben bereikt.

Jacuzziterras op 50m hoogte

Met de herbestemming van de rijksmonumentale kraan krijgt Amsterdam op het bovenste platform in het Faralda NDSM Kraanhotel het enige en hoogste jacuzziterras met een fantastisch uitzicht over het IJ en de stad Amsterdam. Overnachten op 50 meter hoogte kan in de drie designhotel suites, die in de kraan zijn ondergebracht. Een tweede leven voor de laatst overgebleven kraan op de werf van de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord. Dat was de droom van initiatiefnemer van het Faralda NDSM Crane hotel, Edwin Kormann-Rudi.

Tramremise

De voormalige Tramremise in Amsterdam West opende de eerste fase van het herbestemmingsplan, de Passage. Na bijna twintig jaar van voorbereiding heeft stichting TROM (Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij) deze eerste mijlpaal bereikt met hulp van bewoners en ondernemers uit de buurt, en stadsdeel West. Tramremise de Hallen behouden en ontwikkelen als werkend hart van de buurt. Dat is de missie van André van Stigt, architect en initiatiefnemer van stichting TROM.

Restauratiefonds

Het Restauratiefonds is als financier betrokken bij de herbestemming van beide monumenten. De herbestemming van de twee rijksmonumenten in Amsterdam is voor het Restauratiefonds eveneens een mijlpaal. Sinds 2012 ondersteunt het fonds initiatiefnemers met een financiering speciaal voor grootschalige restauraties en herbestemmingen. Na de introductie krijgen meerdere rijksmonumenten een nieuwe bestemming mede met behulp van de laagrentende lening, de Restauratiefondsplus-hypotheek. Monumenten die vaak lange tijd op een beeldbepalende plek leegstaan kunnen met deze inzet in stand worden gehouden. Durf en creativiteit van de initiatiefnemers is de belangrijkste schakel in de doorgaans lange trajecten om monumenten een nieuw leven te geven. Het geloof van Edwin Kormann-Rudi en André van Stigt in de eindbestemming is met de opening van ‘hun’ project beloond.

Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, die zich inzet voor het instandhouden van monumenten. Het Restauratiefonds verstrekt financieringen en betaalt subsidies uit aan monumenteigenaren voor het restaureren en onderhouden van hun pand. Ook geeft het Restauratiefonds eigenaren informatie over de financiële en procesmatige aspecten van restauratie en onderhoud van monumenten.

Bij herbestemmingen speelt het Restauratiefonds vaak een belangrijke rol met de inzet van de Restauratiefondsplus-hypotheek, een lening tegen lage rente voor de restauratie van het monument. In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met de financiering van uiteenlopende herbestemmingsprojecten.

Persbericht Nationaal Restauratiefonds