Nieuwe kroonluchters in de Martinikerk

CC BY SA 3.0
De Grote Markt met de Martinitoren

Na meer dan 100 jaar heeft de Groningse Martinikerk weer grote koperen kroonluchters. In 1910 zijn de oude kroonluchters verwijderd en vervangen door elektrische verlichting. In aanvulling op de huidige verlichting – puur voor de sfeer en verfraaiing van de kerk – hangen er nu weer vier grote messing luchters van 450 kg per stuk. 

Het was al een langgekoesterde wens van de Stichting Martinikerk om het monumentale gebouw weer te voorzien van koperen kroonluchters. Het werd echter pas mogelijk om deze wens in vervulling te laten gaan na een schenking door een gulle gever. Welke dat is, maakt de stichting woensdag 4 september bekend tijdens de officiële ingebruikname.

De kroonluchters zijn vervaardigd door Brink en Van Keulen uit Amsterdam. Dit bedrijf bestaat al sinds 1646 en heeft ook de kroonluchters geleverd aan o.a. de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Bavo-kerk in Haarlem. De kroonluchters in de Martinikerk zijn gemaakt met behulp van originele 17e eeuwse mallen. Ook het gieten ging nog op de traditionele manier: in Brusselse aarde, een vettig soort zand. De luchters van ongeveer 450 kg per stuk zijn vervolgens handmatig geslepen, geschuurd en gepolijst tot elk onderdeel een briljante, goudgele glans had. Per kroonluchter kostte het vervaardigen ongeveer 500 werkuren.

In de kroonluchters zijn – in tegenstelling tot in de Gouden Eeuw – geen kaarsen geplaatst, maar nieuwe dimbare led-verlichting. Deze fraaie lampjes die de kleur van kaarslicht benaderen, zijn ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst voor de koninklijke paleizen. Brink en Van Keulen heeft speciale toestemming gekregen deze mooie verlichting ook in de Martinikerk te mogen gebruiken.

Woensdagmiddag 4 september is de officiële ingebruikname tijdens een besloten bijeenkomst. Hier zal de schenker van de waardevolle kroonluchters ook aanwezig zijn. Op woensdagavond 4 september is de Martinikerk open van 20.00 tot 22.00 uur voor iedereen die de nieuwe kroonluchters wil bewonderen. Bezoekers kunnen door het koor en het schip van de kerk wandelen en alles rustig bekijken, terwijl Leo van Doeselaar op de achtergrond op het orgel speelt. De toegang is gratis en iedereen is welkom.