Omgaan met Monumenten – cursus

Cursus in vier lessen met twee dagexcursies. In deze cursus kijken wij vanuit verschillende invalshoeken naar het ‘omgaan met monumenten’ in heden en verleden. In de vier theoretische lessen wordt aandacht besteed aan:

  1. Monumentenzorg: geschiedenis van de monumentenzorg; restauratieopvattingen; monumentenbeschrijving; de rol van de rijks- en van de gemeentelijke overheid.
  2. De architectuur van exterieur en interieur. Een kort overzicht van de Nederlandse bouwstijlen (van romaans tot wederopbouwarchitectuur) waarbij uitdrukkelijk aandacht wordt besteed aan het interieur.
  3. Onderzoek en documentatie. De functie van bouwhistorisch onderzoek en documentatie voor en tijdens restauraties.
  4. Een kort overzicht van historische bouwmaterialen en constructies; daarbij komen ook de restauratieve aspecten aan de orde.

Het middagprogramma bestaat telkens uit een korte stadswandeling in Amsterdam, gecombineerd met bezoeken aan verschillende historische interieurs en zo mogelijk een aantal lopende restauraties. In de dagexcursies worden de elementen van de theoretische lessen aan de hand van tal van praktische voorbeelden toegelicht. Ook in Utrecht en Leiden worden zo mogelijk een aantal lopende restauraties bezocht.

Docent: Jan Dröge

Duur
4 cursusdagen en 2 excursiedagen

Najaar
8 en 15 oktober (excursie), 5 en 19 november, 3 en 17 (excursie) december

Excursies
Amsterdam, en/of Utrecht (excl. lunch), en/of Leiden (excl. lunch)

Doelgroep
Werkvoorbereiders en -begeleiders; medewerkers van architecten- en adviesbureau’s die betrokken zijn bij restauratie- en renovatiewerken; ambtenaren belast met het toetsen van restauratieplannen; beheerders van monumenten.

Kosten
€ 1150,00 (inclusief syllabus + lunch;)

www.restauratiecentrum.nl