Ontdek Weert, finalist internationale award Communities in Bloom

Communities in Bloom
Martinuskerk vanuit kloostertuin. Foto: Ines van Meegen via gemeente Weert

Weert heeft na het winnen van de titels Groenste stad van Nederland en Europa deelgenomen aan de wereldwijde competitie Communities in Bloom. Dit van oorsprong Canadese initiatief telde dit jaar 900 Canadese deelnemers en 95 internationale deelnemers. Weert is winnaar in de categorie middelgrote gemeenten. De jury beoordeelde de thema’s netheid, milieubewustzijn, erfgoedbehoud, stedelijk groen, landschap en bloemtoepassing. Op alle onderdelen scoorde Weert uitzonderlijk hoog en kreeg 872,5 van de maximaal 1.000 te behalen punten.

Erfgoededucatie van het Natuur- en Milieucentrum en natuurontwikkeling in het grenspark Kempen~broek droegen hier in hoge mate aan bij. Naast de titel Groenste regio van de wereld was Weert finalist voor de ‘Outstanding achievement award heritage conservation’. Dit is een bijzondere erkenning voor alle inspanningen op gebied van erfgoedbehoud. Over de hele linie wordt de goede samenwerking tussen alle partijen en vooral de inzet van vele vrijwilligers hoog gewaardeerd.

Op het onderdeel erfgoedbehoud was de jury onder de indruk van de rijkdom aan monumenten. Dit betreft onder andere de historische binnenstad, de boerenschansen en het urnenveld Boshoverheide uit de late Bronstijd. De Sint-Martinuskerk behoort tot de Top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland. Ook de gemeentelijke musea, de kloosters van de Franciscanen en de Zusters Birgittinessen en het Rijksmonument De Lichtenberg (o.a. een openluchttheater) zijn de moeite van het bekijken waard. De gemeente is actief op gebied van fondsenwerving en subsidiering. De jury roemde de inspanningen voor herbestemming in goede samenwerking tussen private en publieke partijen. Voorbeelden van de goede samenwerking met de vele vrijwilligers zijn de reconstructie van een Romeinse brug over de Tungelroyse beek en de activiteiten van Molenstichting Weerterland. Deze stichting beheert de vier gemeentelijke windmolens en zorgt onder meer voor vrijwillig molenaars en rondleiders op de molens.

Weert 600 jaar stad
Al sinds de prehistorie wonen er mensen in de omgeving van Weert. De naam Weert komt voor het eerst voor in een akte uit 1062. In het jaar 1414 verwierf Weert marktrechten, een belangrijk moment in de stadsgeschiedenis. In 2014 is dat 600 jaar geleden. De gemeente heeft nu bijna 50.000 inwoners. Die zijn verdeeld over de stad Weert en vijf dorpen: Stramproy, Laar, Altweerterheide, Tungelroy en Swartbroek.

Op 5 mei 2014 was het 600 jaar geleden dat Weert van Willem van Horne marktrechten kreeg, sinds die tijd is Weert een stad. En dat wordt het hele jaar gevierd, moet iedereen van jong tot oud. Bijna elk weekend is er een evenement in het teken van Weert 600 jaar stad. Een van de hoogtepunten was de officiële viering van de 600-jarige verjaardag. Er was een grote Middeleeuwse Markt, het ondertekenen van Akte van 1414 werd nagespeeld, er was een historische optocht en natuurlijk een groot feest.

Groenste regio van de wereld
Dat Weert is uitgeroepen tot de groenste regio van de wereld is voor een groot deel te danken aan het grenspark Kempen~Broek, dat voor een deels in Belgisch-Limburg ligt. Natuurgebied Kempen~Broek is letterlijk en figuurlijk grenzeloos groot. 25.000 hectare, met unieke planten, een enorme rijkdom aan diersoorten, verscheidenheid aan landschappen en een grensoverschrijdende samenwerking tussen Belgisch- en Nederlands-Limburg. Dat alles maakt van dit gebied een unieke plek.

Uitstapjes in Weert
Wil je met eigen ogen die ‘groenste regio van de wereld’ zien?

– Ga zeker kijken in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. Hun principe: ‘Kom binnen kijken, om buiten meer te zien’. Binnen vind je uitleg over het groen, opgezette dieren die je mag aaien, enz. Buiten vind je wandelroutes, verrassende landschappen, unieke planten zoals de vleesetende plant zonnedauw enzovoort. Ook zijn er de startplaatsen van een aantal recreatieve routes, een camping, een natuurkampeerterrein, een subtropisch zwembad, binnen- en buitenspeeltuin (Kinderpretland) en een kinderboerderij.
– Jaren geleden zijn tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek restanten gevonden van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Je kan nu in de buurt naar een replica gaan kijken. Er zijn twee bewegwijzerde ommetjes (wandelingen) door dit mooie gebied, een van 5 en een van 4 km lang.
– Een prachtige dreef in Weert: de Kazernelaan. Weert heeft trouwens een speciaal register aangelegd van alle zeldzame bomen in de gemeente. Overal vind je naambordjes ook.
– Molens hebben steeds een relatie tot het landschap. In Weert kan je er enkele gaan bekijken. Weert heeft negen, waarvan de meeste nog draaiende, monumentale molens. Iedere woensdagmiddag en zaterdagochtend kunt u zonder afspraak een bezoek brengen, ook kunt u een kinderfeestje, familiedag of bedrijfsuitje boeken via vrijwilligersorganisatie www.molensinweert.nl.
– In het centrum van Weert zijn de moeite: de tuin aan de Paterskerk, en de kloostertuin van de Ursulinen. En natuurlijk de St. Martinuskerk. Een Rijksmonument dat behoort tot de Top-100 monumenten van Nederland. Het is een grote hallenkerk, De gewelfschilderingen (grotendeels uit 1520) en het interieur zijn van nationaal belang. De kerk is gratis te bezichtigen. Er is ook een mogelijkheid met een ervaren gids een rondleiding te maken door de kerk. Afspraken daarvoor kunnen gemaakt worden via de VVV.
– De urnenvelden op de Boshoverheide, met 900 grafheuvels. Het is met een omvang van 30 hectare het grootste urnenveld uit Noordwest-Europa.
– En tot slot, vergeet de Limburgse vlaai niet! Een van de meest bekende ‘exportartikelen’ van Weert is de Weerter vlaai. De bekendheid van de Weerter vlaai is voor een groot deel te danken aan Antje van de Statie (dialect voor: ‘van het station’) die vroeger vol enthousiasme haar vlaaien verkocht aan reizigers op het station van Weert. Tussen 1897 en 1926 verkocht zij op het perron aan de reizigers kleine handzame vlaaitjes, die makkelijk in de trein meegenomen konden worden. Volgens de overlevering bracht zij de lekkernij aan de man door langs de treinen op een neer te lopen onder het uitroepen van de kreet ‘Echte Weerter vlaaien!’. Hiermee manifesteerde Weert zich tot ver in het land op smakelijke wijze.

Ingezonden bericht gemeente Weert