Ontdekking eeuwenoud papierbehang in huis ontdekkingsreiziger Roggeveen

Behang-Middelburg. Foto via persbericht RCE

Tijdens de restauratie van een rijksmonument in het centrum van Middelburg zijn verschillende eeuwenoude papierbehangsels gevonden. Het woonhuis van de 18de-eeuwse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen – ontdekker van het wereldberoemde Paaseiland – blijkt onder meer een uniek vroeg 19de-eeuws papierbehang te bevatten. Een verrassende en unieke vondst.

Dat het Roggeveenhuis een bijzonder huis was, realiseerde Evert van Kampen zich zeker toen hij het pand in de Lange Noordstraat kocht. Maar dat hij in zijn eigen huis oog in oog zou komen te staan met diverse 18de en 19de-eeuwse behangsels, waaronder een die mogelijk zelfs is aangebracht door Jacob Roggeveen, had hij niet kunnen vermoeden.

Een van de grootste verrassingen trof Van Kampen aan achter een betimmering op de verdieping. Daar ontdekte hij een houten kastenwand met drie tot vier lagen eeuwenoude papierbehangsels geplakt op een grondlaag van oude kranten. Dit bleken verschillende nummers van de Middelburgsche Courant te zijn, daterend uit de maanden februari-juli 1821. Een interessante vondst, temeer omdat één van de couranten de namenlijst bevat van alle personen die een vergoeding kregen toebedeeld naar aanleiding van het grote bombardement door de Engelsen op Vlissingen in 1809.

Groot was de verbazing toen bleek dat deze kastenwand op enige afstand van de oorspronkelijke bouwmuur was aangebracht. Op deze muur, verstoken van daglicht en vrijhangend van de muur, weg van vocht, trof Van Kampen een zeer bijzonder papierbehangsel aan. Uitgevoerd in de Empirestijl en aan de bovenzijde uitbundig gedecoreerd met een brede border waarop een rijke draperie met koorden en flosjes, met  daartussen een schaal met vogels. Dit alles versierd met velouté (als fluweel aanvoelende patronen van wolscheersels in lijm). Minstens zo dominant als het patroon zijn de kleuren: groen en paars op een lichtgrijze achtergrond. Dit waarschijnlijk in Frankrijk geproduceerde behang dateert uit omstreeks 1800-1805. Hieronder bevindt zich, nauwelijks zichtbaar, een circa 20 jaar ouder zwart papierbehangsel met blauwe en goudgele ornamenten. De drager van deze beide papierbehangsels is een wit linnen velouté behangsel met groene en rode ornamenten. Deze zeldzame behangsoort dateert uit de eerste decennia van de 18de eeuw, een behangtype dat Jacob Roggeveen zeker gekend zal hebben.

Op donderdag 17 april om 09.30 uur zal de Middelburgse wethouder voor monumenten, Johan Aalberts, het bouwbord van dit pand aan de Lange  Noordstraat 37 onthullen.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed