Ontwikkeling Ruhrgebied voorbeeld voor Nederland?

Tijdens het Nationaal Congres Citymarketing (NCC) 2015, dat dit jaar geheel in het teken staat van heritage was Paul Lawitzke één van de keynote sprekers. Deze marketing manager van Regionalverband Ruhr weet als geen ander hoe je erfgoed kan inzetten om een gebied te revitaliseren.

Iedereen kent het Ruhr-gebied, als het industrïele hart van Europa. Met zijn steenkoolmijnen en staalindustrie, met steden als Duisburg en Essen die vergroeid zijn met hun industrïele verleden. Een enorm gebied van 120 vierkante kilometer, 53 steden en meer dan 5 miljoen inwoners. Wat doe je als de mijnen sluiten, de industrie wegtrekt en de mensen zonder werk komen te zitten?

In Noordrijn-Westfalen, het gebied waar het Ruhr-gebied inligt hebben ze gekozen voor herontwikkeling van het industrïele erfgoed. Een enorme taak, waar ze inmiddels al bijna 50 jaar mee bezig zijn. Volgens Lawitzke is dat ook de kracht: “Long term thinking is of utmost importance in the development of a region.” Daarnaast wordt binnen de regio goed samengewerkt door verschillende partners. “You need partners to bring together the different peoples, regions and cities.” Daarnaast moet volgens Lawitzke iedereen verbonden worden. In het Ruhrgebied hebben ze inmiddels 700 kilometer fietspaden én auto’s kunnen de Industrial Heritage Trail Ruhr volgen, een route die met bordjes is aangegeven.

Maar voordat je kan oogsten, moet er veel geld in gestoken worden. In het Ruhr-gebied is vanaf eind jaren 1960 meer dan 300 miljoen euro geïnvesteerd. Een enorm bedrag waar de regio’s in Nederland alleen van kunnen dromen. En volgens Michael Braam, beleidsmedewerker bij de Provincie Noord-Holland, is dat niet het enige probleem. “Het Ruhr-gebied kan zich volledig richten op industrieel erfgoed. In Nederland ligt dat volgens mij lastiger, onze gebieden hebben toch meer een plurale identiteit.”

The following two tabs change content below.

Veerle

Veerle Simons (Breda, 1982) woont in Amsterdam. Zij studeerde geschiedenis (BA en MA) aan de Vrije Universiteit en behaalde in 2012 haar Master Erfgoedstudies. Met haar eigen onderneming, Projectbureau Herleef (2010), is zij betrokken bij verschillende culturele projecten zoals het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedstem. Daarnaast werkt zij in het Ostadetheater A'dam.