Door het oog van de Monumentenfotograaf: Villa Hügel

De vakantie is voor velen al weer lang voorbij, zeker voor diegenen die in ‘midden’ wonen, zoals ik. Zij waren dit jaar als eerste aan de beurt, voor vakantie én weer aan het werk.

Stel je voor: half augustus, prachtig weer, zonnig en zomers warm. Ik had nog een heel lijstje met te fotograferen opdrachten, een mooie dag om aan de slag te gaan, dacht ik. De klanten waarvoor ik aan de slag moest, waren of nog niet aan het werk of nog niet op volle kracht. Kortom, een perfecte zonnige fotografiedag en geen opdracht. Hmm.. Dat was een uitdaging.

Gelukkig had ik een paar weken daarvoor over het bestaan van Villa Hügel gehoord. Een waanzinnig grote villa in Essen. Aangezien ik van uit mijn huis net zo snel in Amsterdam als in Essen ben, vond ik dat een mooi moment om de grens weer over te steken (had ik voor mijn vakantie ook al gedaan). Op naar Essen.
Essen ligt in het Ruhrgebied. Bij het Ruhrgebied denk ik aan industrie, aan lelijkheid en somberheid. Wat schetste min verbazing. Villa Hügel ligt in een prachtig park en kijkt uit op een dode arm van de Rijn. Niks geen somber- en viezigheid dus. Schoonheid!

Aangekomen bij de poort mocht ik voor €5,- met auto en al het park in en niet alleen dat, ook het museum in. Een koopje! Parkeren kon ik zo ongeveer voor de deur en daar stond ik, wat een enorme villa zeg! Te klein om een paleis te zijn, maar qua grote komt het eerder in die buurt, dan als je aan een villa denkt.
De villa bestaat uit twee delen, een kleine en een grote. In het kleine deel woonde de familie Krupp, in de grote werd ook gewoond, maar vooral feesten en partijen gegeven.

In de kleine villa was een expositie te zien over de familie Krupp, die deze villa rond 1870 lieten bouwen en over de fabriek, waar ze rijk mee geworden zijn. Kort door de bocht: Krupp staat aan de bakermat van o.a.. de staalindustrie en was/ is een grote jongen. Helaas zijn ze ook “fout “ geweest in de oorlog… Zij leverden wapens voor Hitler, gemaakt door dwangarbeiders. Gelukkig ligt die tijd achter ons en maken ze inmiddels hele andere dingen. Denk aan roltrappen, maar ook keukenapparaten. En nog heel veel meer.

In het grote deel van de villa kun je nu vooral schilderijen van de familie bewonderen . Op de bovenverdieping zijn regelmatig klassieke concerten. Een prachtige locatie daarvoor.

Opvallend vond ik dat deze grote villa een mannen- (het noorden ) en een vrouwenkant (het zuiden) heeft. De ruimtes van de mannenkant waren open, je krijgt een indruk van de verschillende ruimtes. In sommigen staat nog wat meubilair. Aan de vrouwenkant was helaas veel minder te zien. Er ging een groot, modern, schilderij, verder was het afgesloten.

Opvallend detail aan de mannenkant was een deurklink. Kijk zelf maar bij de foto’s. Of ik hem mooi vind? Geloof het niet, ik vind het kitsch. Opvallend is het wel en het verhaal erachter wel grappig.
Kortom, mijn dag, en vooral de zon, heb ik goed besteed!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter