Oog voor context van het monument

“Het gaat niet om alleen de stenen, ook om de omgeving en het idee achter het gebouw,” zegt prof. dr. ir. Paul Meurs, de nieuwe adviseur van de Raad van Commissarissen van BOEi.

“De context van een gebouw is heel belangrijk”, zegt Paul Meurs, die sinds eind 2014 adviseur van de Raad van Commissarissen van BOEi is. Uit zijn eigen praktijk geeft hij wat voorbeelden: “Neem het ontwerp van het Amstel Station in Amsterdam, dat volledig is gericht op de verschillende verkeersstromen. Bij het voortbestaan van zo’n plek gaat het niet meer letterlijk om het behoud van de stenen, maar om het behoud van de bedoeling van het ontwerp.“

Ook de omgeving speelt een belangrijke rol, zoals bij Strijp-R in Eindhoven, waar een bewuste keuze is gemaakt om een paar oude panden, die op zichzelf niet heel bijzonder waren, te laten staan en te verweven met nieuwbouw. “Hierdoor is de wijk veel interessanter geworden,” zegt Meurs. “Bij erfgoed gaat het ook om het maken van de juiste afweging, vindt hij: “Als je alles wat oud is wilt behouden, zet je de zaken op slot. Maar als je precies kunt zeggen wat iets uniek maakt, kun je ook aangeven waar ruimte is voor vernieuwing”.

Paul Meurs is samen met Marinke Steenhuis eigenaar van SteenhuisMeurs, een bureau dat zich bezighoudt met cultuurhistorie, gebiedsidentiteit en herontwikkeling en is sinds 2006 hoogleraar Restoration – Transformation aan de faculteit TU Delft.