BankGiro Loterij Open Monumentendag Foto: via www.openmonumentendag.nl

Open Monumentendag: Programma Opperdoes

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Ook de Dorpskerk in Opperdoes (Kerkebuurt 16, 1674ND) zal dit jaar weer open zijn op de open monumentendag, 9 september van 11.00 tot 17.00 uur. We sluiten aan bij het thema door de aandacht te vestigen op de boeren van vroeger. Er zal in de kerk een expositie zijn van voorwerpen die boeren vroeger gebruikten.

Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Grote Pier vanuit Friesland de Zuiderzee overstak en o.a. Opperdoes plunderde en verwoestte. Op verschillende momenten wordt er dit jaar aandacht besteed aan Grote Pier. Hij stond bekend om zijn grote zwaard, wat nog steeds bewaard wordt in het Fries museum in Leeuwarden.

Een replica van dit zwaard is 9 september aanwezig in de Dorpskerk in Opperdoes. Kinderen kunnen deze dag met het zwaard van Grote Pier op de foto. Misschien leuk om verkleed als ridder of piraat te komen? Wel graag zelf een fototoestel meenemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.