‘Oudste boot’ ook online moeilijk vindbaar

Boot van Pesse, oudste v(oe)aartuig ter wereld.

AMSTERDAM – Afgelopen week was er consternatie over de oudste boot ter wereld: De boot van Pesse. Die staat namelijk ’te ver weg gestopt’ in de kelder van het Drents Museum. De Leidse archeoloog Ivar Schute uitte in een ingezonden brief in de Volkskrant zijn boosheid uit over deze ‘misplaatste bescheidenheid’. Het vaartuig is -zo blijkt na dendrochronologisch onderzoek- zo’n tienduizend jaar oud. Schute: “Laat dit even doordringen, de oudste boot, niet van Drenthe, niet van Nederland, nee, van de wereld. Dus ook van Chili en China.”

Na korte Google zoektocht door de Erfgoedstemredactie, komen er verschillende ‘oudste boten ter wereld’ boven water. Een boot die in Koeweit is gevonden is 8000 jaar oud en in Egypte is een ‘oudste boot’ van 5000 jaar oud. Zelfs de eeuwenoude boot die vorig jaar in Korea gevonden werd, kan in leeftijd niet tippen aan de Kano die in de kelder van het Drents Museum staat. Desondanks zijn al deze boten wel op internet te vinden en ‘onze eigen’ boot van Pesse slechts nauwelijks. De ‘bescheidenheid’ rond het oudste voertuig ter wereld, uit zich dus ook op het wereldwijde web.

De column van Schute vindt u hier.

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)