Overdracht Molukse kerk aan de Stichting Oude Groninger Kerken

Molukse Kerk Appingedam Foto: Omke Oudeman

Op zondag 22 juni 2014 vindt de officiële overdracht plaats van de Molukse kerk te Appingedam aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De Molukse gemeente draagt deze kerk, een beschermd rijksmonument dan over aan de SOGK. Met deze overdracht heeft de SOGK 72 kerken, twee synagogen, 44 kerkhoven/begraafplaatsen en zeven (vrijstaande) torens in haar bezit.

Eind september 2013 werd de Molukse kerk in Appingedam aangewezen tot beschermd rijksmonument. Dit was het resultaat van het gezamenlijk optrekken van de Molukse gemeenschap, het gemeentebestuur van Appingedam en de SOGK. Hiermee werd de toekomst voor deze kerk veiliggesteld. De volgende stap is ons sterk te maken voor de restauratie van dit monument. En gezien de betrokkenheid van alle partijen zijn wij er van overtuigd ook dat tot een goed einde te brengen. Het gebouw blijft ook na de overdracht het centrum van de kerkelijke en culturele activiteiten van de Molukse gemeenschap te Appingedam.

In de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland is de Molukse kerk te Appingedam van zeer grote waarde. Het gebouw is de allereerste Molukse kerk in de allereerste Molukse woonwijk van Nederland. Het is tevens beeldbepalend voor het omslagpunt van het tijdelijke verblijf van de Molukse gemeenschap in de woonoorden als kamp Mantinge en het kamp in de Carel Coenraad Polder te Finsterwolde naar een permanent verblijf in Nederland. De benaming van de kerk in de stukken als ‘semi-permanent’ spreekt boekdelen. Aan de ene kant een permanent gebouw aan de andere kant in het achterhoofd toch nog de tijdelijkheid van het verblijf hier in Nederland. Het ontwerp van het gebouw versterkt dit architectonisch door zijn eenvoudige ‘barakvorm’, de uitvoering in eenvoudige materialen en het eenvoudig kleurgebruik. De ‘barakvorm’ kan tevens gezien worden als verwijzing naar de geschiedenis van de Molukkers in de woonoorden en het onderstreept nogmaals het perspectief van tijdelijkheid bij de Molukkers.

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken