Petitie tegen winkels in stadskantoor Tilburg

In 1971 is het oude stadhuis van Tilburg, een ontwerp van Hendrik van Tulder (1849) gesloopt. Het stadhuis stond de aanleg van de Cityring in de weg. Het oude stadhuis heeft 122 jaar als zodanig gefunctioneerd. Veel Tilburgers betreurden de sloop van het oude stadhuis. In datzelfde jaar, 1971 is het nieuwe stadhuis, een ontwerp van het architectenbureau Kraaijvanger opgeleverd. Nu, in 2015, wordt het gebouw van Kraaijvanger, ook wel de Zwarte Doos genoemd, grondig verbouwd om het aan de eisen van deze tijd te laten voldoen.

Het college van Burgemeester en Wethouders werkt aan plannen om in de Zwarte Doos, 7.000m2 aan winkelruimte te realiseren terwijl er op dit moment 14.000 m2 aan winkelruimte elders in het centrum van Tilburg leeg staat. Om die winkels te realiseren moet een kostbare ingrijpende verbouwing van de Zwarte Doos plaats vinden, waarbij de architectonische kwaliteit van zowel het Stadskantoor als het Paleis ernstig wordt aangetast. Ruim 40 bomen die bij het Paleis-Raadhuis staan moeten worden gekapt en de open ruimte tussen Paleis en Stadskantoor en tussen Stadskantoor en Kattenrug wordt geminimaliseerd. Het waardevolle interieur met veel kunst dreigt verloren te gaan.

Het uiterlijk van de Zwarte Doos in combinatie met het witte paleis (gebouwd door Willem II) voldoet nog uitstekend. Paleis en stadskantoor vormen samen het icoon van het moderne Tilburg. Het onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van de Zwarte Doos bevestigt dat. Dit stadhuis scoort op alle vijf criteria van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, namelijk 1. cultuurhistorisch, 2. architectuurhistorisch, 3. situationele en ensemblewaarden, 4. gaafheid en herkenbaarheid en 5. zeldzaamheid. Het gebouw is de moeite van het behoud meer dan waard. Restauratie ligt dus voor de hand. Maar opnieuw staat het stadhuis de vooruitgang in de weg, althans volgens het college van Burgemeester en Wethouders.

Circa 1.000 mensen hebben de petitie ondertekend, waarin het gemeentebestuur wordt gevraagd om respectvol om te gaan met het paleis en de Zwarte Doos en de directe omgeving ervan en geen winkelruimte in de Zwarte Doos (stadhuis/stadskantoor/raadhuis) te realiseren maar de winkelleegstand in het centrum aan te pakken.

De petitie is opgesteld door: Projectgroep Naoorlogs Erfgoed Tilburg, Heemkundekring Tilburg, Erfgoedvereniging Heemschut, Het Cuypersgenootschap, de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed en het Architecten Inspiratiemanifest.

Wij laten niet ten tweede male ons stadhuis teloor gaan vanwege tomeloze ambities van het stadsbestuur. Blijf van ons stadhuis af. Ga zorgvuldig met ons erfgoed om!

De petitie is hier te vinden.