Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven geeft startsein Open Monumentendag op Schouwen-Duiveland

Op donderdag 12 september vindt in Zierikzee op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland de landelijke opening plaats van de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2019. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven geeft het startsein voor een weekend waarin duizenden Nederlandse monumenten hun deuren gratis openen voor publiek. 

Schouwen-Duiveland als typische plek van plezier

Het thema van de BankGiro Loterij Open Monumentendag is dit jaar Plekken van plezier, monumenten die draaien om amusement en vermaak staan daarmee dit jaar centraal. Schouwen-Duiveland is als Zeeuws eiland bij uitstek een plek van plezier: er vindt volop recreatie plaats en mensen komen er om te ontspannen. De landelijke opening op 12 september vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, de monumentenstad van Schouwen-Duiveland. Deze kerk is een neoclassicistisch pronkstuk uit 1848 en past goed binnen het thema: het is tegenwoordig een cultuurtempel waar veel muziek- en theatervoorstellingen plaatsvinden.

Publiekstrekkers

De Nieuwe Kerk opent tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september haar deuren voor het publiek, samen met bijna 70 andere monumenten op Schouwen-Duiveland. Zo is de iconische Plompe Toren in Burghsluis (1468) een drukbezocht monument, het is het enige restant van het verdronken dorp Koudekerke. In het havenstadje Brouwershaven kan men de Grote of Sint Nicolaaskerk bezoeken, een imposant gebouw uit de 15e eeuw waar tegenwoordig vaak muziekoptredens en andere evenementen plaatsvinden. Ook Slot Moermond in de badplaats Renesse is een publiekstrekker, dit hotel en congrescentrum is een geliefde  trouwlocatie. Een overzicht alle opengestelde monumenten en activiteiten op Schouwen-Duiveland is te vinden op www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedschouwenduiveland.nl.  

Twintig miljoen bezoekers

De BankGiro Loterij Open Monumentendag maakt onderdeel uit van de European Heritage Days, de Europese Monumentendagen die jaarlijks door in totaal zo’n twintig miljoen mensen worden bezocht. Het thema van de Nederlandse Open Monumentendag zoekt doorgaans aansluiting bij het Europese thema, dit jaar Arts and Entertainment. Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen verspreid over heel Nederland zo’n 5.000 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. De programma’s zijn te raadplegen op de onlangs totaal vernieuwde website www.openmonumentendag.nl.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd door projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, is in 2019 voor het vierde jaar hoofdpartner van de Open Monumentendag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.