RCE omarmt crowdfunding maritieme archeologie

Erfgoed crowdfunding Afbeelding: De Erfgoedstem

Het VOC-schip “Schoonhoven” verdween op 23 januari 1626 tijdens een zware storm voor de Portugese kust bij Melides. Het wrak werd nooit teruggevonden. Het bedrijf Maritime Research & Consultancy wil in samenwerking met twee universiteiten, de zoektocht heropenen. Hoe ze dat gaan financieren? Crowdfunding.

Populair
Het geld ophalen van meerdere kleine financiers om een project te financieren, wordt de laatste maanden steeds populairder in de archeologische wereld. De crowdfundingsite CommonSites is sinds 2012 online en bevat steeds meer projecten. Ook particuliere partijen zien steeds meer mogelijkheden in crowdfunding: twee weken geleden nog oogstte stichting Tremele veel aanzien door in amper anderhalve week tijd zo’n 5.500 euro op te halen voor archeologisch onderzoek in het dorpscentrum van Dreumel. Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed initieert nu ook een crowdfundingsplatform, het eerste gepubliceerde project betreft het onderzoek naar de “Schoonhoven”, een professioneel project waarin archeologen uit Nederland en Portugal samenwerken. Binnenkort zullen er ook projecten van amateurarcheologen op het platform komen te staan’. Volgens Linn Borghuis van het Maritiem Programma gaat het hier om een pilot: “Het platform is op dit moment nog echt in de experimentele fase”

Martiem Programma
Het Maritiem Programma van de RCE loopt van 2012 tot 2015 en heeft als doel “om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven.” Die stevige basis kan ook gevoed worden door middel van crowdfunding. “Er zijn veel initiatieven van bijvoorbeeld lokale duikverenigingen voor projecten die we niet vanuit het programma kunnen financieren, maar die wel aansluiten op onze langetermijndoelstellingen. Bijvoorbeeld doordat ze kenniswinst opleveren of het draagvlak vergroten voor bescherming en beheer van maritiem erfgoed. Die projecten willen we graag door middel van crowdfunding een kans geven.” zegt Borghuis

CommonSites
Dat CommonSites wordt gebruikt is een bewuste keuze: “ CommonSites heeft een structuur waar de verschillende projecten goed in passen. (…) het levert bijvoorbeeld allerlei widgets en technische snufjes om de informatie eenvoudig op een webpagina van een project te kunnen zetten.” De projecten zijn ook volledig transparant: “het geld wordt vastgehouden tot er genoeg is voor uitvoering”, aldus Borghuis.

Ondersteunende rol
Dat crowdfunding wordt geïnitieerd door een overheidinstelling (de RCE/MP) is niet gek volgens Borghuis. “De RCE wil ook fungeren als ondersteunende dienst bij lokale initiatieven voor het behoud en in kaart brengen van maritiem erfgoed. De verschillende projecten wil het Maritiem Programma graag in raad en daad bij staan, inhoudelijk, maar ook bij het genereren van aandacht rondom de projecten. Nu budgetten minder worden willen we kijken of we projecten vooruit kunnen helpen door het opzetten van crowdfunding.”

Succes
Borghuis benadrukt nogmaals dat het om een pilot gaat: “Wij hopen dat het veelvuldig gebruikt gaat worden. Het is ook een test voor archeologische projecten in de breedte. Is het een succes, dan kan het eventueel RCE-breed uitgerold worden”.

De crowdfundingsactie voor de zoektocht naar de Schoonhoven loopt van 21 maart tot 31 december. Er is dus 9 maanden de tijd om de benodigde 34.000 euro op te halen. Of dat gaat lukken is nog afwachten. Op dit moment (2 april) staat de teller op 3109 euro.

Kijk op CommonSites en de website van het Maritiem Programma voor meer informatie.

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)