Romeinse diploma uit 3D-printer

foto: Weleer / Marie France van Oorsouw


Voor een lespakket waren enkele scherven van de storthoop -dus zonder duidelijke archeologische context- verzameld. Maar wat te doen met de topvondst uit de gemeente, een bronzen diploma uit de Romeinse tijd, gevonden in Poeldijk? Archeologe Marie-France van Oorsouw besloot de diploma met behulp van een 3D-printer te reconstrueren.

Er zijn nog maar een paar van die diploma’s in Nederland gevonden en dit exemplaar zit dan ook in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Ze werden uitgegeven aan soldaten na 25 jaar trouwe dienst in het Romeinse leger. Daarmee kregen deze vaak lokale hulptroepers ook het Romeinse burgerrecht. Het diploma uit Poeldijk is uitgegeven aan de zoon van ene Armandus, over wie verder niets bekend is.

Een relatie met een 3D-printer bood uitkomst. Hij ging met Marie-France het experiment aan om te bekijken of er een replica geprint kon worden. Daarvoor is normaal geproken een 3D-scan nodig, maar het origineel ligt in het museum en is bovendien nogal kwetsbaar. Zou het ook op basis van enkel een foto kunnen? Het RMO stelt via de website belangeloos kwalitatief goede foto’s van collectie-items beschikbaar, dus die was voorhanden. Na drie dagen tekenen was het zover: de contouren gedigitaliseerd en het formaat praktischerwijs aangepast naar de capaciteit van de printer. Zeven uur printen later was het bewijs geleverd; een educatief verantwoorde replica.

Marie-France van Oorsouw bedenkt en maakt, onder andere, educatieve projecten over archeologie. Toen ze een leskist mocht samenstellen voor de Westlandse Natuur- en MilieuEducatie van de gemeente Westland in Zuid-Holland, moesten daar natuurlijk ook echte archeologische vondsten in.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)