Rijksmuseum van Oudheden ontvangt ook in 2014 €200.000 van BankGiro Loterij

Aanwinst portretbeeld uit Cyprus. Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens het feestelijke Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij op dinsdag 11 februari 2014 in de Amsterdamse Nieuwe Kerk heeft het Rijksmuseum van Oudheden opnieuw een cheque van €200.000 in ontvangst mogen nemen. Het museum is sinds 2010 begunstigde van de BankGiro Loterij en krijgt dit bedrag tot en met 2018 jaarlijks uitgekeerd. Het geld wordt gebruikt voor aankopen, restauratieprojecten en de vernieuwing van nieuwe vaste presentaties.

In de afgelopen jaren werden in het Rijksmuseum van Oudheden met dank aan de BankGiro Loterij o.a. de nieuwe afdelingen Archeologie van Nederland en Nederlanders en het Nabije Oosten gerealiseerd en zijn Egyptische mummiekisten gerestaureerd binnen het Vatican Coffin Project, een groot internationaal restauratieproject i.s.m. de Vaticaanse Musea en het Louvre. In 2013 kon het museum een Grieks portretbeeld uit Cyprus aankopen, uit de vijfde eeuw v.Chr. Dat krijgt straks een plek in de te vernieuwde Griekse afdeling.

Dankzij haar 600.000 deelnemers kan de BankGiro Loterij in 2014 ruim 62 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Nieuwe kerk in Amsterdam reikte de BankGiro Loterij de bedragen uit aan 70 culturele organisaties. Het Rijksmuseum van Oudheden ontving al sinds 2010 structurele steun van de BankGiro Loterij en blijft dat ontvangen tot en met 2018.

In 2013 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 124,9 miljoen euro. De helft daarvan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland. Naast grote landelijke organisaties die jaarlijks een schenking van de BankGiro Loterij ontvangen, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, het Van Gogh Museum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Spoorwegmuseum, ondersteunt de loterij dit jaar vele regionale projecten voor het behoud van monumentaal erfgoed.

Persbericht Rijksmuseum van Oudheden