SAIL & Iconen van de Industrie Cultuur deel 2: Zaanse Schans & Tres Hombres

SAIL Amsterdam en het Noordzeekanaal hebben een bijzondere band. Al sinds de eerste editie, in 1975, vaart de SAIL-in parade vanaf de Noordzee, via de sluizen over het kanaal, naar Amsterdam. Vroeger voeren de schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam. Het kanaal is al ruim anderhalve eeuw een alternatieve route om Amsterdam te bereiken. Het heeft de ontwikkeling van Amsterdam en het gebied mogelijk gemaakt. Zo kon het gebied van het oudste industriegebied van Europa (de Zaanstreek) uitgroeien tot een uniek gebied met innovatieve bedrijven en een rijke industriecultuur. Ontdek de #industriecultuur van Noord-Holland!

Lees de verhalen of download de speciale Festival Industrie Cultuur // SAIL Kaart


Route 2:

Zaanse Schans & Tres Hombres

Windkracht en de Zaanstreek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo’n 600 windmolens sierden in de 17de en 18de eeuw de streek rondom de Zaan en vormden daarmee het ‘oudste industriegebied van Europa’. Verantwoordelijk voor het succes was de krukas van Cornelis Corneliszoon (1550–1607). Zijn uitvinding maakte het mogelijk de standaard draaibeweging van een molen om te zetten in een op- en neergaande (zaag)beweging. De speciaal gebouwde houtzaagmolens konden daardoor 30x sneller zagen dan de houtzagerijen in Amsterdam! Zo groeide de Zaanstreek uit tot het centrum van handelsscheepsbouw in Europa.

Slechts voortgestuwd door de wind vervoert het schip Tres Hombres fairtrade producten tussen Europa en Het Caribisch gebied. Als enig trans-Atlantisch vrachtschip zonder motor is zij met recht dé ambassadeur voor duurzaam en schoner zeetransport. Naast fairtrade vracht vervoerde Tres Hombres ook hulpmiddelen naar Haïti, na de aardbeving in 2010. Na Sail Amsterdam steekt zij voor de 7de maal de Atlantische Oceaan over.


Ontdek de Industriële Revolutie van Noord-Holland met de HollandRoute!

HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de metropoolregio Amsterdam. Om alle locaties toegankelijk te maken zijn in totaal ruim 60 wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet. Alle routes nemen u aan de hand van een thema mee over de HollandRoute. Start op de bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk, de bruine zeskantige borden met het HollandRoute logo wijzen u de weg: ook vanaf de snelweg!

Speciaal voor SAIL zijn 12 routes aangewezen welke u meenemen langs de industriële revolutie van Noord-Holland. Zie www.hollandroute.nl voor uitgebreide informatie. Ook zijn alle routes opgenomen in een gratis smartphone app voor iOS en Android. Kies uw bestemming en beleef de HollandRoute!

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)