SAIL & Iconen van de Industrie Cultuur deel 4: Museum Het Schip & de Rupel

SAIL Amsterdam en het Noordzeekanaal hebben een bijzondere band. Al sinds de eerste editie, in 1975, vaart de SAIL-in parade vanaf de Noordzee, via de sluizen over het kanaal, naar Amsterdam. Vroeger voeren de schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam. Het kanaal is al ruim anderhalve eeuw een alternatieve route om Amsterdam te bereiken. Het heeft de ontwikkeling van Amsterdam en het gebied mogelijk gemaakt. Zo kon het gebied van het oudste industriegebied van Europa (de zaanstreek) uitgroeien tot een uniek gebied met innovatieve bedrijven en een rijke industriecultuur. Ontdek de #industriecultuur van Noord-Holland!

Lees de verhalen of download de speciale Festival Industrie Cultuur // SAIL Kaart


Route 4:

Museum Het Schip & Rupel

Handelsgeest en ondernemerszin kenmerkten het 19de eeuwse Amsterdam. Aan banen geen gebrek, aan woonruimte des te meer. Krotten in de Jordaan en Wittenburg zaten vol gezinnen, maar voor de allerarmsten was geen plek. Pas begin 20e eeuw erkende de overheid de ernst van de woningnood. Architecten kregen daarop de opdracht nieuwe, betere arbeiderswoningen te bouwen. Een mooi voorbeeld is woningcomplex ‘Het Schip’, ontworpen door Michel de Klerk. Vanwege het uitbundige kleurgebruik en de sierlijke gevels, worden deze woningen ook wel ‘arbeiderspaleizen’ genoemd.

Net als de huizen van Michel de Klerk luidde de bouw van het schip ‘De Rupel’ begin jaren 1990 tijden van vooruitgang in. Voor de werkloze scheepsbouwers betekende bouwen van dit schip het bouwen aan een arbeidzame toekomst. Vijf jaar werd gewerkt aan deze gaffelschoener, die nu gebruikt wordt voor zeiltochten, teambuilding, educatie- en culturele doeleinden. Daarnaast is zij vaak aanwezig bij SAIL evenementen, zoals SAIL Amsterdam.


Ontdek de Industriële Revolutie van Noord-Holland met de HollandRoute!

HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de metropoolregio Amsterdam. Om alle locaties toegankelijk te maken zijn in totaal ruim 60 wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet. Alle routes nemen u aan de hand van een thema mee over de HollandRoute. Start op de bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk, de bruine zeskantige borden met het HollandRoute logo wijzen u de weg: ook vanaf de snelweg!

Speciaal voor SAIL zijn 12 routes aangewezen welke u meenemen langs de industriële revolutie van Noord-Holland. Zie www.hollandroute.nl voor uitgebreide informatie. Ook zijn alle routes opgenomen in een gratis smartphone app voor iOS en Android. Kies uw bestemming en beleef de HollandRoute!

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)