SAIL & Iconen van de Industrie Cultuur deel 8: Zeesluizen & Rijkswaterstaat I

SAIL Amsterdam en het Noordzeekanaal hebben een bijzondere band. Al sinds de eerste editie, in 1975, vaart de SAIL-in parade vanaf de Noordzee, via de sluizen over het kanaal, naar Amsterdam. Vroeger voeren de schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam. Het kanaal is al ruim anderhalve eeuw een alternatieve route om Amsterdam te bereiken. Het heeft de ontwikkeling van Amsterdam en het gebied mogelijk gemaakt. Zo kon het gebied van het oudste industriegebied van Europa (de zaanstreek) uitgroeien tot een uniek gebied met innovatieve bedrijven en een rijke industriecultuur. Ontdek de #industriecultuur van Noord-Holland!

Lees de verhalen of download de speciale Festival Industrie Cultuur // SAIL Kaart


Route 8:

Zeesluizen & Rijkswaterstaat I

De Sluizen bij IJmuiden zijn een waterwerk in beweging. Al vrij snel na de opening van de eerste twee sluizen in 1872, bleek dat deze te krap bemeten waren. De schepen werden té groot voor zowel de Kleine Sluis als de Zuidersluis. Noodgedwongen werd daarom begonnen met de bouw van de Middensluis. Met een lengte van 225 meter en een breedte van 25 meter, was het tot 1913 de grootste sluis ter wereld. Inmiddels is Rijkswaterstaat voorbereidingen aan het treffen voor de bouw van een vijfde sluis. Deze wordt bijna 550 meter lang en is in 2019 gereed.

Net als de sluizen van IJmuiden, is ook de ‘Rijkswaterstaat 1’ aan verandering onderhevig. Waar zij begon als zeilschip, gaat zij nu als motorklipper over het water. Het klassieke schip is eigendom van Rijkswaterstaat en wordt gebruikt voor officiële bezoeken en momenten. Met haar respectabele leeftijd van 103 jaar, past zij goed in de historische vloot van Sail 2015.


Ontdek de Industriële Revolutie van Noord-Holland met de HollandRoute!

HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de metropoolregio Amsterdam. Om alle locaties toegankelijk te maken zijn in totaal ruim 60 wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet. Alle routes nemen u aan de hand van een thema mee over de HollandRoute. Start op de bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk, de bruine zeskantige borden met het HollandRoute logo wijzen u de weg: ook vanaf de snelweg!

Speciaal voor SAIL zijn 12 routes aangewezen welke u meenemen langs de industriële revolutie van Noord-Holland. Zie www.hollandroute.nl voor uitgebreide informatie. Ook zijn alle routes opgenomen in een gratis smartphone app voor iOS en Android. Kies uw bestemming en beleef de HollandRoute!

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)