Shortlist Thea Beckman Prijs 2023

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1.500,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2023 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. Eind april maakte de jury de longlist van tien genomineerde boeken al bekend. De jury is nu tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur): 

Els Beerten – De rest van ons leven Querido, maart 2022 
Lida Dijkstra – Schaduw van ToetLuitingh-Sijthoff, oktober 2021 
Jean-Claude van Rijckeghem – Onheilsdochter Querido, mei 2022 
Astrid Sy – Noem geen namenLuitingh-Sijthoff, april 2021
Anna Woltz – De TunnelQuerido, mei 2022 

Bij deze vijf titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.  

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.000,-. 

Pabo-docent van Hogeschool Leiden Emmy Stevens begeleidt deze jury.

Op zaterdag 16 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2023 als de Jonge Beckman 2023 in het Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig. 

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.