Sint Hubertus opgenomen als Iconic House

Jachthuis Sint Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus, nationaal park De Hoge Veluwe Foto: Chinacrisis via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Museum Jachthuis Sint Hubertus (1920), gelegen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en ontworpen door architect H.P. Berlage (1856-1934) is het eerste huis van Berlage dat is opgenomen in het internationale Iconic Houses Netwerk. Jachthuis Sint Hubertus is toegelaten tot de prestigieuze netwerk van 20ste eeuwse iconische huizen van architecten die een belangrijke betekenis in de moderne architectuur hebben gehad en die als museumwoning open zijn voor het publiek. Deze unieke informatiebron voor reizigers en liefhebbers van 20ste eeuwse meesterwerken is online op iconichouses.org. De website bevat ongeveer 150 huizen op locatie gerangschikt, samen met achtergrondinformatie over de makers en verwante nieuwsverhalen. Deel uitmaken van het netwerk betekent een belangrijke erkenning en een belangrijke stap in de internationale verspreiding van dit hoogtepunt uit het oeuvre van de architect Hendrik Petrus Berlage.

Voor liefhebbers van 20ste eeuwse architectuur is het leven een stuk gemakkelijker geworden met de Iconische Houses website. Met zijn handige landkaart identificeert het de meest iconische moderne huizen over de hele wereld die open zijn voor bezoekers en waarvan in sommigen zelfs overnacht kan worden. Een groot aantal nieuwe inzendingen wordt verwacht, en om daarmee zorgvuldig om te gaan heeft het netwerk strenge selectiecriteria ontwikkeld. ‘We willen alleen het beste van het beste laten zien,’ zegt Natascha Drabbe. Onder de niet te missen grote namen zijn Fallingwater van Frank Lloyd Wright, het Schindler House, de Alvar Aalto huizen en de Villa Tugendhat door Mies van der Rohe die zelfs tot het Unesco werelderfgoed behoort. Bezoekers aan IconicHouses.org ontdekken echter ook verborgen juweeltjes, zoals Mart van Schijndel’s eigen woonhuis in Utrecht (1992), dat het jongste monument van Nederland is.

De website is een initiatief van Natascha Drabbe, architectuurhistoricus en eigenaar van het Van Schijndelhuis in Utrecht. Na Van Schijndels vroegtijdig overlijden in 1999 zag zij zichzelf belast met het in stand houden van een iconisch huis. Het leek haar nuttig contact te krijgen met anderen die in dezelfde situatie verkeerden. Haar onderzoek leidde tot de vorming van het Iconic Houses Netwerk, een groep van directeuren en conservatoren van moderne museumwoningen, gewijd aan het behoud van belangrijke huizen en het delen van kennis en expertise op tweejaarlijkse internationale congressen.

Het Organiserend Comité van het netwerk bestaat uit Susanna Pettersson, voormalig directeur van het Alvar Aalto Foundation; Lynda Waggoner, directeur van Fallingwater; Kimberli Meyer, directeur van het MAK Center en het Schindler House en Iveta Cerna, directeur van Villa Tugendhat. ‘Er bestond nog geen online bron over dit onderwerp, die mensen hielp deze unieke huizen te vinden’, zegt Drabbe. ‘Als je nu een bezoek aan Parijs gaat plannen, kijk je eerst even op de site en zie je dat je in de buurt van Parijs het enige huis dat Alvar Aalto buiten Finland bouwde kunt bezoeken. Deze informatie was voorheen niet zo gemakkelijk aan te komen. ‘

Door de koppeling van reizen en 20 ste eeuwse huizen, hoopt Iconic Houses dat het aantal bezoekers aan museumwoningen zal toenemen, maar ook de bewustwording van het probleem van wat Natascha Drabbe noemt, het ‘in de lucht houden’ van deze huizen in tijden van schaarse middelen, onderbezetting en zelfs, soms, de dreiging van sloop. ‘Het ervaren van de huizen is het allerbelangrijkste’, zegt ze. ‘De Iconic Houses website wil ervoor zorgen dat mensen dat kunnen blijven doen.’