Mogelijk vergeten begraafplaats aangetroffen in Doesburg

Archeoloog legt skelet vrij bij commanderij Doesburg (c) Gemeente Doesburg


Bij bouwwerkzaamheden aan een van de oudste gebouwen van Doesburg zijn afgelopen donderdag menselijke skeletten aangetroffen. Archeologen zijn na de skeletvondsten direct gestart met vervolgonderzoek. Dit onderzoek had als doel zoveel mogelijk informatie te verwerven over de  vroegere bewoners en het gebruik. Het complex, de voormalige Commanderij van de Ridderlijke Duitse Orde uit de 15e en 16e eeuw, wordt verbouwd en gerenoveerd om later dit jaar het het Lalique-museum te huisvesten.

Mogelijk compleet kerkhof
In de net gegraven smalle funderingssleuf voor een nieuwe muur, werden meerdere individuen op een rij aangetroffen. Zo’n veertig jaar geleden zijn op een andere plaats op het voorterrein van de Commanderij ook al skeletten gevonden. Het lijkt nu vast te staan dat er zich een compleet kerkhof in de ondergrond van het terrein tussen het hoofdhuis en de Kerkstraat moet bevinden. Dat vermoeden was er al, omdat uit historisch kaartenonderzoek bleek dat hier tot 1573 een kapel van de ordebroeders aanwezig was. In geschreven bronnen wordt echter geen melding gemaakt van het kerkhof.

Vervolgonderzoek
Afgelopen vrijdag werd het veldwerk afgerond. Alleen de skeletten die door de bouw van een nieuwe muur zouden worden verstoord zijn meegenomen. De rest blijft in-situ in de ondergrond bewaard. Er zijn drie gedeelte skeletten opgegraven en nog enkele skeletten van baby’s of kinderen. Het meest complete skelet blijkt van een stokoude man, die een compleet vergroeide wervelkolom en ribbenkast had. De kinderskeletjes liggen boven de volwassenen en lijken daarmee later begraven te zijn.

Na de sluiting van de commanderij van de Duitse Orde in 1657 werd het complex een weeshuis. Het is mogelijk dat de volwassenen uit de Duitse Ordetijd dateren uit de tijd dat er nog een kapel stond en dat de kinderen uit de weeshuistijd dateren. Om dit te weten, worden monsters opgestuurd voor een zogenaamde C-14-datering. Ook worden de skeletten onderzocht op leeftijd, geslacht en pathologieën.

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)