Sloop van St. Josephkerk in Dongen begint deze week

Deze week is begonnen met de voorbereidingen. Er worden hekken rondom het terrein geplaatst en het aanwezige asbest wordt verwijderd. (…)De komende weken worden de nodige waardevolle elementen uit de Sint Joseph verwijderd om behouden te blijven. Ook de torenspits krijgt een nieuw plekje. De gemeente stelt daarover afspraken te hebben gemaakt met de Stichting Sint Joseph Blijft!, de club die zich inzette voor behoud van de kerk. Volgens een woordvoerder van de stichting heeft de gemeente slechts een lijstje met elementen overlegd, waaraan verder niet meer te tornen viel.

Tilburg – Regios – Brabants Dagblad

St Josephkerk, Dongen. Foto’s: Stichting St. Joseph Blijft

  1. Dit is echt een bijzonder treurige zaak, die aantoont hoe kwetsbaar erfgoed blijft in een lokale belangenafweging. Het gaat hier om een neogotisch kerkgebouw uit 1908 van de architect Van Groenendael, met een fraaie bijpassende voorgevel uit 1958 door de Dongense architect Schellekens. In 2003 verleende de gemeente het kerkgebouw nog de status van gemeentelijk monument. Een jaar later besloot de gemeente echter de kerk toch te gaan slopen en verleende zichzelf dus een monumentensloopvergunning. Vele protesten volgden, maar de gemeente hield vast aan haar formele recht om zo te handelen. Er zijn talloze alternatieven aangedragen door de Stichting St. Joseph Blijft! om het gebouw op een mooie manier her te gebruiken, maar de bestuurders willen niet van de gekozen route afwijken. Echt heel spijtig, want de komende generaties zullen er niets van begrijpen waarom een kerkgebouw dat zo karaktieristiek is, en helemaal verbonden met de historie van het dorp, in 2009 moest wijken voor de aanleg van een rotonde, die net zo goed iets verderop had kunnen liggen. Zie dat maar eens uit te leggen…

  2. Er jammer.
    Zo zie je maar weer, je kan protesteren wat je wil, het Dongens bestuur doet toch zijn eigen zin.
    Helaas gaat er zo veel cultuurerfgoed verloren.

  3. Een probleem vind ik persoonlijk dat erfgoedorganisaties en burgerinitiatieven nog erg vaak als lastige bemoeials worden beschouwd. Alsof het om raddraaiers gaat die weinig realistisch zijn en proberen het tij van de actualiteit te keren. Terwijl als je kijkt wat er bijvoorbeeld dankzij de inspanningen van bijvoorbeeld het Cuypersgenootschap of Heemschut in de loop van de tijd aan parels van de ondergang is gered zou men toch wijzer moeten worden en die clubs wat meer serieus nemen; liefst allemaal een ridderorde opspelden!
    Heel vaak wordt sloop en flitsende nieuwbouw toch nog als een stoere en hippe bezigheid gezien, en behoud en herbestemming als moeizaam kruimelwerk. Terwijl de herbestemming van erfgoed de meest indrukwekkende projecten oplevert, en bovendien vaak een maatschappelijke prestatie vormt waar iedereen gelukkig mee is. Echt jammer dat Nederland zo weinig zuinig is op zijn erfgoed. Op dit moment is de sloop van naoorlogse kerkgebouwen die overal aan de gang is helemaal een ramp. De houding van kerkelijke organisaties is ook niet bepaald bevorderlijk voor het behoud van die gebouwen. BLIJVEN BESCHERMEN DUS!!! (ook al blijkt bescherming niet overal heilig..)

  4. Geachte,

    Ikzelf woon in België. Ik begrijp niet goed dat het in Nederland, dat prat gaat op zijn behoorlijk bestuur, anno 2009 mogelijk is om een kerkgebouw van monumentale waarde, dat voor de lokale gemeenschap ook een echt herkenningsbaken vormt en dus deel uitmaakt van de gemeentelijke historie, te vernielen voor de aanleg van een ……rotonde. Ik dacht dat men onderhand de lessen uit de zestiger en zeventiger jaren had getrokken.

    Bovendien wordt de Neogotiek vandaag algemeen aanvaard als een waardevolle architectuurstroming. Ik neem aan dat de gemeente geen tientallen gebouwen van deze markante stijl en van dezelfde omvang op haar grondgebied heeft staan. Reden te meer om het gebouw te koesteren in plaats van het te slopen.

    Dat deze verantwoordelijkheid dan nog enkel bij de gemeente zelf blijkt te liggen, is des te onbegrijpelijker. Hoe kan men toestaan dat de gemeentelijke regeercoalitie van het moment zo’n radicale en definitieve beslissing voor de toekomstige generaties dorpsbewoners alleen mag beslissen. Zijn er geen hogere overheden die de gemeente bepaalde maatregelen kunnen opleggen? Waarom geen beleid van “checks and balances” inzake monumentenzorg?

    Hebben jullie in Nederland op het centrale bestuursniveau geen “inventaris van het bouwkundig erfgoed” zoals het Vlaamse Gewest? Op deze lijst staan alle waardevolle gebouwen, ook deze die nog niet van overheidswege werden beschermd. In een nieuwe wet die ingaat in september 2009 staat dat geen enkel van deze gebouwen gesloopt mag worden zonder een voorafgaand grondig onderzoek. Misschien een idee?

    Mvg

  5. Hoewel ik persoonlijk niets heb met welke religie dan ook, liggen historie , cultuur , architectuur en leefbaarheid mij zeer na aan het hart. Het besluit van het Dongense gemeentebestuur om een kerkgebouw te slopen waaraan zijzelf in 2003 de status van monument toekende, getuigt dan ook van een afschrikwekkende dubbelhartigheid en van de absolute ontstentenis van enig normbesef en intrinsieke beschaving. Een dergelijke omgang met onvervangbaar cultureel én godsdienstig erfgoed geeft blijk van onversneden barbarij, iets wat in 2009 niet meer voor zou behoren te komen maar dat onder de huidige regering helaas alom de kop op heeft gestoken. Alsof er na ons geen generaties meer komen die recht hebben op een waardenvol leven!
    De kerk is inmiddels onder de slopershamer gevallen om plaats te maken voor iets subversiefs als een verkeersrotonde. En momenteel beijverd de gemeente zich om de kleine populatie duiven – vredessymbolen die sedert jaar en dag de Sint Josephkerk bewoonden- door een plaatselijk poelier te laten decimeren. Wie wil er eigenlijk nog in zo’n beschavingsarme en respectloze gemeente wonen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.