App laat Haags buitenplaats-verleden herleven

Hoe leefde de Haagse elite en waar had zij haar buitenplaatsen? De gratis geschiedenis app Vorstelijk en adellijk leven vertelt je de verhalen en brengt je terug naar toen. Een route voert je van het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg langs ruim veertig nog bestaande en soms verdwenen buitenplaatsen in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam – Voorburg en Rijswijk. Wat speelde zich af op deze lommerrijke buitenplaatsen als Kasteel Duivenvoorde, Hofwijck, Berbice of Wittenburg? De app is vanaf 6 september gratis te downloaden via http://www.haagshistorischmuseum.nl/ en de AppStore en is geschikt voor iPhone, iPad en Android.

De route loopt via het netwerk van fietsknooppunten en heeft een totale lengte van 60 km, maar kan ook in etappes gevolgd worden. Naast de app verschijnt een boekje met prentbriefkaarten en korte beschrijvingen van markante plekken op de route.

De geschiedenisapp Vorstelijk en adellijk leven is de eerste route binnen het project Reis naar toen, een initiatief van Willem van der Ham en Arthur Meyer in samenwerking met Culthis. Opdrachtgevers zijn het Haags Historisch Museum en de Afdeling Monumentenzorg en Welstand van de Gemeente Den Haag.

Het project wordt ontwikkeld met financiële steun van gemeenten Den Haag, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam- Voorburg, Stadsgewest Haaglanden, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Leader), Fonds 1818, ANWB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland, De Bander fonds en Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten. Reis naar toen is de bijdrage van het Haags Historisch Museum aan het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012.

Download flyer