Stichting Oude Gelderse Kerken neemt Kerk te Aerdt van Protestantse gemeente over

Foto’s Carel van Gestel via SOGK.

Op vrijdag 27 januari 2017 is de Kerk van Aerdt overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). De kerk krijgt een eigen plaatselijke commissie (PC) die aan het werk gaat om andere activiteiten te ontwikkelen waarmee de reguliere lopende kosten gedekt kunnen worden. De SOGK zal zorgdragen voor het duurzaam beheer en behoud van de kerk. De inzet is om het kerkgebouw weer een plaats en functie te geven in de lokale gemeenschap.

Kerk in Aerdt
De kerk, staat in het dorp Aerdt aan de dijk. De kerk in Aerdt die oorspronkelijk aan Sint Helena gewijd was, in in 1609 overgegaan naar de Hervormde Gemeenschap. De feestdag van Sint Helena is 18 augustus en omstreeks deze dag vierde en viert men in Aerdt kermis (kerkmis). In de buurtschap ‘Onder-Aedt’ heeft ooit een dependance van de kerk gestaan, de Antoniuskapel.

De kerk is een forse laat-gotische dorpskerk (XVI) met eenbeukig, driezijdig gesloten koor en schip, dat alleen aan de zuidzijde door een smalle zijbeuk wordt begeleid. Het schip wordt door natuurstenen banden tussen het metselwerk verlevendigd. De toren is van 14e eeuw Inwendig: kruisribgewelven, ten dele op gebeeldhouwde kraagstenen en ronde zuilen. Toren XII B (?) – XIV A; bovenste geleding en spits 1875. Kerk gerestaureerd 1934.

In de kerk bevindt zich een eenklaviers orgel, in 1846 door H. Haffmans gemaakt. Op een steunbeer van de kerk zit een ronde zuidwijzer van Baumbergersteen.

De Kerk in Aerdt is in april 1969 aangewezen als rijksmonument ( # 21959).

De Stichting Oude Gelderse Kerken
De SOGK zet zich al meer dan veertig jaar actief in voor het behoud van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland. Om belangstelling voor monumentale kerken te wekken en om kerkgebouwen in stand te kunnen houden stimuleert de SOGK het meervoudig gebruik van religieuze gebouwen. Zij doet dit onder meer door het uitgeven van een kwartaalblad (Venster), het stimuleren van belangstelling voor (religieus) erfgoed, beschikbaar stellen van educatief materiaal en lesbrieven voor basisonderwijs.

De SOGK is een neutrale stichting en biedt kerkbesturen de helpende hand bij restauratie en onderhoud. Ook denkt de SOGK met kerkbesturen mee over oplossingen als het gaat om dreigend verval van het kerkgebouw door gebrek aan financiën. Een goede en passende herbestemming van een kerk is van cruciaal belang voor een duurzame instandhouding van religieus erfgoed. In bijzondere gevallen kan SOGK kerkgebouwen in eigendom overnemen als daarmee een bijzonder monumentaal gebouw behouden kan worden voor de toekomst.

Op dit moment heeft SOGK diverse rijksmonumenten in eigendom, waaronder, veertien kerkgebouwen, één synagoge, één kapel en drie torens. Het werk van de SOGK wordt onder andere mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de vele trouwe donateurs en hen die de stichting een warm hart toedragen.