Studenten doen interieuronderzoek in Havezathe Oldengaerde te Dwingeloo

SONY DSC

In de derde module (Interieur & Stijlen) van jaar één van van de Post-hbo opleiding Bouwhistorie & Restauratie van Hogeschool Utrecht staan historische interieurs en bouwstijlen centraal. De opdracht die de studenten hebben gekregen vindt plaats in de Havezate Oldengaerde, in de gemeente Westerveld. Een prachtig pand, dat tot voor kort bewoond werd en recentelijk is overgedragen aan Stichting het Drents Landschap.

Op een werkelijk schitterende dag half april waren wij te gast voor een dag locatie-onderzoek. Wij werden ontvangen door Frank van der Velden, hoofd Erfgoed en zijn collega Jermo Tappel van het Drents Landschap. Na een korte uiteenzetting over de geschiedenis van Oldengaerde en een gezamenlijke rondleiding, gingen de deelnemers in kleine groepjes aan de slag in één van de kamers van de Havezate. De cursisten variëren in leeftijd en achtergrond, maar zijn allen werkzaam in de beroepspraktijk en volgen de opleiding naast hun werk. We hebben mensen met een aannemersachtergrond, maar ook die bij een gemeentelijke dienst werkzaam zijn. Anderen komen uit de architectuur of uit een hele specifieke hoek als de restauratie van keramiek.

Wat op het eerste gezicht een overzichtelijk gebouw leek met een goed leesbare bouwgeschiedenis, bleek bij nadere bestudering toch iets minder transparant te zijn. De deelnemers zetten zich aan het tekenen, fotograferen en inmeten van de keuken, de salon of de haardkamer. Door goed te kijken werden al snel ontdekkingen gedaan en verschillen geconstateerd die op het eerste gezicht niet opvielen. “Als dat lens-balusters zijn, waarom zijn de balusters hier boven aan de trap dan rond? In welke periode werden die eigenlijk toegepast?”

Hoewel het een interieuropdracht is, stopte het speurwerk niet tijdens de lunch in de zon op het gazon en werd de voorgevel ook aan een grondige analyse onderworpen. Niets is wat het lijkt. Zo’n dagje onderzoek vliegt voorbij; voor je er erg in hebt is het alweer tijd om te vertrekken. Niet iedereen was daar al aan toe, maar onder zachte dwang en het vooruitzicht dat we binnenkort nog een dag mogen terugkomen om het onderzoek voort te zetten pakte iedereen uiteindelijk de spullen weer bij elkaar.

Half mei zijn we nog een keer te gast, zodat iedereen zijn of haar interieur-object nog eens nader onder de loep kan nemen. Hoe is dit vensterluik opgebouwd? Uit welke onderdelen bestaat deze schouw precies en welke stijlperiode past daarbij? Is dit grenen of toch eikenhout? Welke afwerkingstechniek is hier toegepast en zie ik die toevallig in de salon ook terugkomen? Het wordt allemaal haarfijn uitgezocht en geanalyseerd onder de bezielende leiding van onze vakdocenten. We wachten met spanning op de rapporten waarin alle ontdekkingen zullen worden beschreven en verbeeld.