Terugblik op de sloop van de rijksmonumentale boerderij De Ramhorst in Meppel in 1985

Boerderij De Ramhorst. Foto: Stichting Oud Meppel
Boerderij De Ramhorst. Foto: Stichting Oud Meppel

In de serie Meppelerdiep blikt het Dagblad van het Noorden terug op de sloop van de rijksmonumentale boerderij De Ramhorst in de oude Oosterboer, het huidige Meppel, in 1985. De sloop van de boerderij uit 1760 was volgens Herman Jansen in zijn boek ‘Een kwart eeuw Meppel’ (2003) één van de eerste keren dat een gemeente in Nederland werd veroordeeld wegens de sloop van een rijksmonument.

Het Dagblad van het Noorden schrijft: “Op 4 december 1985 fotografeerde wijlen Gert Suselbeek, verslaggever van Het Dagblad, de sloopactiviteiten van een shovel bij de Ramhorst, die op de Monumentenlijst stond en werd bewoond door wijkverpleegkundige zuster De Meijer. De gemeente had het gekocht van R.W. Werners, omdat er veel grond bij was voor de nieuwbouw. Het college van B en W, zo bleek later, had opdracht gegeven het pand ‘krakersonvriendelijk’ te maken.”

De sloop van de boerderij en het tegenhouden van de verkoop van de restanten van de boerderij, leverden de gemeente veel kritiek op. “Er kwam zelfs een rechtszaak van. Op 8 juni 1988 werd de gemeente veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden wegens overtreding van de Monumentenwet.”

Het Dagblad van het Noorden vervolgt: “Voordat de verkoop van de restanten van de boerderij kon worden afgerond, sloegen in de nacht van 4 op 5 november 1988 om een uur of drie plotseling de vlammen uit het dak. (…) Bij daglicht bleek dat er niets meer op te bouwen was. Een paar weken later besloot de raad de restanten definitief op te ruimen.”