Trekvaartdienst moet Hollandsche IJssel promoten

Trekvaart
Trekvaart Beeld: Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders wil in het toeristenseizoen de authentieke trekvaart als icoon inzetten bij de promotie van de Hollandsche IJssel als Gouden Eeuw Rivier. Passagiers van zo’n museumschip kunnen de rivier vanaf het water op een unieke manier beleven en passanten op de dijken kunnen genieten van het nostalgisch cultuurhistorisch beeld dat een jagend paard dat een varend erfgoed voorttrekt, oplevert.

Er zijn twee trajecten voorzien waar volgens dienstregeling gevaren moet worden: Oudewater-Hekendorp en IJsselstein (Marnemoende) – IJsselstein (Centrum).

Patrick Poelmann, tot september dijkgraaf de Stichtse Rijnlanden, wordt de ambassadeur van de trekvaart op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Dit doet hij graag, omdat zijn hart ligt bij authentieke scheepvaart. De stichting Varend IJsselschip is de enige in Nederland die trekvaarten kan exploiteren. Deze organisatie is blij met deze ambassadeur en hoopt dat de procedures die moeten worden doorlopen door zijn inzet kunnen worden versneld, zodat er snel volgens dienstregeling gevaren kan worden. Ook hoopt de stichting dat Poelmanns inzet ertoe bijdraagt dat er snel een orginele houten trekschuit in de vaart kan komen, want Stichting Varend IJsselschip wil de beschikking te krijgen over een replica van een snikke die in Maassluis ambachtelijk wordt gebouwd. Hiermee is zo’n drie ton gemoeid.

Poellman oud directeur Clipper Stad Amsterdam

Al in 1995 werd Poelmann als reclameman promotor van het idee om de Clipper Stad Amsterdam te bouwen om die tijdens Sail de stad Amsterdam te laten vertegenwoordigen. Poelmann werd vervolgens benoemd tot directeur van Rederij Clipper Stad Amsterdam die de bouw en exploitatie van het schip op zich nam. De Amsterdamse Damen Oranjewerf bouwde het casco van de driemaster die bij Het Scheepvaartmuseum werd afgebouwd in een werkervaringsproject voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Vanaf 2005 kon het tijdens de Sail-events het als vlaggenschip meevaren. Het schip wordt nu verhuurd voor luxe cruises naar ondermeer de Caraïben. Deze clipper, die overigens van alle moderne gemakken is voorzien, werd ook gebruikt voor de 35-delige documentaire ‘Beagle: in het kielzog van Darwin’, die in 2009 door VPRO werd uitgezonden.

Poelmann (65) nam in 2003 afscheid van Rederij Clipper Stad Amsterdam om namens D66 gedeputeerde te worden van Noord-Holland. In 2007 werd hij benoemd tot dijkgraaf van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waar hij in september van dit jaar stopt. Hij kent daardoor de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel waar de trekvaarten plaatsvinden op zijn duimpje. 

Dit jaar nog geen trekvaart in IJsselstein

Zoals het er nu naar uitziet, zal de trekvaart in IJsselstein dit jaar nog niet komen. Het waterschap is deze zomer nog druk doende met de beschoeiingen en het herstel van de jaagpaden. Dit laatste moet worden uitgevoerd op het traject waar gejaagd moet worden langs de IJsseldijk Zuid tussen Jachthaven Marnemoende en Caravanpark De Voormolen. Dit moet zo gebeuren dat er een paard over kan lopen, want daar is het wandelpad niet geschikt voor. De ijzeren trekschuit die voor dit traject ingezet zou worden, zal dit seizoen daarom nog steeds dienst doen als rondvaartboot in Gouda.

Op zoek naar vrijwlligers

De reder wil dit jaar wel al op zoek naar vrijwilligers uit de regio die het leuk vinden om te helpen om de trekvaart terug te brengen in het Utrechtse landschap. Die kunnen als het doorgaat dit vaarseizoen tussen Oudewater en Hekendorp kennismaken met deze bijzondere vorm van passagiersvervoer.