Het uur U is gekomen voor de Molukse kerk – semi-permanent voor altijd

Molukse Kerk, Appingedam

Na twee jaar geleefd te hebben tussen hoop en vrees, is de kogel door de kerk. De Molukse kerk in Appingedam wordt een rijksmonument. Deze toekenning is voor de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een historisch moment. Niet eerder in de afgelopen 45 jaar heeft onze organisatie zich actief ingezet voor het verkrijgen van die erkenning voor een kerkgebouw in Groningen. Het is ook het eerste monument uit de periode (1962) van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog dat over enige tijd aan het bezit van de SOGK zal worden toegevoegd.

De SOGK heeft als doelstelling het in stand houden van historische kerkgebouwen in de provincie Groningen en het bevorderen van de belangstelling hiervoor en zag al snel de grote historische betekenis van de Molukse kerk te Appingedam in. Om behoud voor de toekomst veilig te stellen heeft zij daarom, met succes, bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het verzoek ingediend om deze kerk aan te wijzen tot beschermd rijksmonument.

De uniciteit van deze kerk met zijn bijzondere geschiedenis heeft ons sterk gemotiveerd om ons sterk te maken voor deze aanvraag tot rijksmonument. De SOGK is (en wordt) daarin gevoed door de geweldige inzet van de Molukse gemeenschap en het gemeentebestuur van Appingedam voor het behoud van hun kerk. In de afgelopen twee jaar hebben is samen opgetrokken om dit doel te bereiken. Wij gaan nu samen ook voor de restauratie van dit monument en zijn ervan overtuigd dat opnieuw velen van hun betrokkenheid bij en belangstelling voor de eerste en oudste Molukse kerk van Nederland zullen laten blijken.

Door de aanwijzing tot beschermd rijksmonument is de toekomst voor de Molukse kerk veiliggesteld en op de kaart gezet. Het gebouw blijft het centrum van de kerkelijke en culturele activiteiten van de Molukse gemeenschap te Appingedam. Verder is het gebouw door haar vorm en geschiedenis uitermate geschikt om het verhaal van de Molukse gemeenschap in Nederland te vertellen. Door de status als monument blijkt deze als ‘semipermanente’ neergezette kerk gebouwd voor altijd. Een historisch moment gevuld met blijdschap en emoties!

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken