Video. Vele vondsten bij opgraving Borger Daalkampen

Archeologen doen bij het uitbreidingsplan Daalkampen, pal naast de N34 bij Borger, aan de lopende band vondsten, zoals restanten van prehistorische boerderijen, aardewerk, gereedschap van vuursteen en voorwerpen van brons.
De opgravingen hebben uitgewezen dat het gebied al bewoond werd vanaf 1500 voor Christus. Ook deze maand wordt weer een stuk van het gebied onderzocht. De buurt volgt de ontwikkelingen op de voet. De opgravingen in het uitbreidingsplan duren nog de hele week. Donderdag 25 september organiseert de gemeente Borger-Odoorn voor de wijkbewoners een zogenaamd werkatelier over de opgravingen. Bewoners kunnen dan onder meer suggesties doen voor nieuwe straatnamen in het gebied.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat op Daalkampen en ook het gebied ten noorden van de N374 al 1500 jaar gewoond, gewerkt en begraven wordt. Tussen 1500 BCE tot het begin van onze jaartelling is er sprake geweest van achtereenvolgende nederzettingen die een grote oppervlakte hebben beslagen. Bij het onderzoek zijn er sporen gevonden van gebouwen (woonstalhuizen, opslaggebouwtjes en schuren), die in verschillende tijdvakken zijn gebruikt. Gebouwen uit de bronstijd (1500-850 BCE, de ijzertijd (850-250 BCE) en de (Vroeg) Romeinse tijd. Niet alleen de locatie van gebouwen is in het terrein gelokaliseerd, ook zijn sporen gevonden van afvalkuilen, een grafveld en zogenaamde celtic fields of raatakkers. Dit zijn gelijkvormige akkers die omgeven waren door perceelsgreppels.